Mainos

Tallinnan takseissa mittarin kiihdyttimiä

Paikalliset taksit repivät varsinkin humalaisilta matkustajilta huomattavaa ylihintaa taksamittarin kiihdyttimien avulla. Valtaosa taksikuskeista on kuitenkin rehellisiä.

Tallinnan liikenneviraston johtaja Tiia-Liis Jürgenson kehottaa suomalaisturisteja olemaan valppaana takseissa, sillä Tallinnassa ei ole vielä täysin päästy eroon pimeistä takseista. Myös virallisissa takseissa on vaarana, että asiakas joutuu maksamaan ylihintaa taksamittarin sormeilun vuoksi. Takseista on löytynyt paljon taksamittarin kiihdyttimiä - laite on viroksi "kordistaja".

- Havaitsimme vuonna 2007, että taksamittareiden kiihdyttäjät ovat iso ongelma. Aloimme tuolloin tehostaa valvontaa ja löysimme niitä paljon. Ratsioissamme paljastui 40 laitetta. Uskon, että niitä on edelleen liikenteessä. Joka kerta kun teemme ratsioita, tarkastamme onko autossa näitä laitteita. kertoo liikenneviraston osastonjohtaja, juristi Jürgenson.

Jürgenson kertoo, että laite on erittäin vaikea löytää, sillä taksinkuljettajat piilottavat sen yleensä hyvin perusteellisesti. Laitteen ohjausnappula on yleensä jossakin ohjauslaudan alapuolella tai taksikuskin tuolin ja oven tuntumassa. Laitteita myydään tavallisissa elektroniikkaliikkeissä. Laitteet ovat erilaisia. Osassa on vain kaksi nopeusvaihtoehtoa ja joissakin on enemmän kiihdytysmahdollisuuksia.

- Jotkut laitteet saavat mittarin lukeman vaihtumaan niin nopeasti, että silmä ei edes näe sitä, Jürgenson kuvailee.

Tallinnan taksit käyttävät mittarin kiihdyttimiä lähinnä vain humalaisia turisteja kuljettaessaan.

- Humalainen turisti ei kiinnitä huomiota millä nopeudella mittari kulkee. Eikä ole vaaraa että hän tekisi asiasta ilmoituksen poliisille, Jürgenson kertoo.

-Toinen ongelma on se, että yökerhojen edessä odottelevat takseissa mittarissa on jo iso lähtöhinta asiakkaan astuessa autoon, Jürgenson kertoo.

Liikenneviraston harmittelee sitä, että pieni huijareiden joukko pilaa taksimaailman maineen. Jürgenson on vakuuttunut, että valtaosa taksikuljettajista toimii rehellisesti ja hyvän tavan mukaisesti.

Satamassa kärkkyy ulkopuolisia taksiyrittäjiä

Tallinnan noin 50:stä taksiyhtiöstä vain kolmella on oikeus ottaa asiakkaita satamasta. Tallinnan sataman kanssa ovat tehneet sopimuksen Tulika, Maxitakso ja Linnatakso. Niillä kaikilla on samansuuruinen taksa.

Satamaan pääsee silti aina silloin tällöin pujahtamaan ulkopuolisia taksiyrittäjiä, joilla voi olla täysin erilainen lähtöhinta ja kilometritaksa.

Tallinnan taksitaksoissa löytyy suuria eroavuuksia, sillä taksiyhtiöt saavat hinnoitelle vapaasti palvelunsa. Taksojen tulee kuitenkin olla näkyvissä ikkunoissa tai oven kyljessä.

Lue myös Outi Parikan blogi Itätuulentupa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.