Mainos

Tallinnan-suurlähetystössä lojuu suomalaisten omaisuutta – tuhotaan kuukauden sisällä

Suomen Tallinnan-suurlähetystö ottaa jatkuvasti vastaan suomalaisten hukkaamia tavaroita. Tavarat päätyvät lähetystöön Viron poliisin kautta tai suoraan kaupoista ja hotelleista.

– Voi olla, että liikkeistä tai hotelleista ilmoitetaan meille, jolloin noudamme tavarat tänne lähetystölle, Suomen Tallinnan-suurlähetystön konsulivirkailija Jani Suominen kertoo.

Yleisimpiä suurlähetystöön päätyviä tavaroita ovat passit ja lompakot. Silloin tällöin lähetystö ottaa vastaan myös käsilaukkuja ja matkapuhelimia.

– Joskus talvella tänne tulee takkejakin. Silloin käy mielessä, että miten henkilö on suoriutunut kotimatkastaan, jos ilma on kylmä.

Toistakymmentä lompakkoa ilman omistajaa

Suomisen mukaan suurlähetystössä lojuu tällä hetkellä toistakymmentä suomalaisten lompakkoa. Suurlähetystö säilyttää tavaroita yleensä alle kuukauden.

– Muuten tulisi säilytysongelmia, löytötavaroita tulee kuitenkin koko ajan, Suominen sanoo.

Jos omistajaa ei kuulu, suurlähetystö lähettää poliisin myöntämät henkilökortit, ajokortit ja passit ne myöntäneelle poliisilaitokselle Suomeen.

– Muut tavarat, esimerkiksi kortit, me tuhoamme täällä. Jos saamme tavaroiden omistajan kiinni, säilytämme niitä sopimuksesta vaikka pidemmänkin aikaa, Suominen kertoo.

Miehet ja naiset hukkaavat Suomisen mukaan tavaroitaan Viron-reissuilla yhtä paljon.

– Miehet hukkaavat ehkä useammin passinsa ja naiset käsilaukkunsa, Suominen sanoo.

Ulkoministeriön mukaan suomalainen turisti kadottaa passinsa lähes päivittäin jossain päin maailmaa. Suomen Viron-suurlähetystöön saapuu suomalaisten passeja viikoittain.

Jos kadotat passisi:

- Tee heti ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Monissa lomakohteissa on turistipoliiseja, jotka ottavat ilmoituksen vastaan.

- Pyydä ilmoituksesta tai tutkintapöytäkirjasta kopio itsellesi. Kopio on tarpeen haettaessa uutta passia tai vakuutuskorvausta.

- Myös passista on hyvä ottaa kopio jo ennen matkalle lähtöä.

- Uutta passia voi hakea mistä tahansa Suomen ulkomaanedustustosta.

- Jos maassa ei ole Suomen edustustoa, myös jonkun toisen EU-maan edustusto voi kirjoittaa matkustusasiakirjan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.