Mainos

Tallinnan lähistöltä löytyi 15 tonnia räjähteitä

Tallinnan lähistöllä sijaitsevalla Männikun alueella on tehty erittäin mittava räjähdelöytö.

Maasta löytyneet aineet olivat pääosin TNT:tä eli trotyylia.

Räjähteet havaittiin, kun ohikulkijat huomasivat ihmisen kaivavan paikalla maata. Postimees-lehden mukaan asiasta tiedotettiin pommiryhmälle puolustusvoimien kautta viime torstaina.

Yllätys odotti maan alla

Pommiryhmä löysi lehden mukaan aluksi maasta käsikranaatin ja hieman räjähdysainetta. Tällaiset löydöt eivät ole kovin harvinaisia. Ryhmän ryhtyessä tutkimaan ympäristöä tarkemmin, löytö alkoi paljastua kaikessa laajuudessaan. Päivä jäi ryhmältä lyhyeksi.

– Aamulla me saimme lähes shokin, kun kaivamisen aikana löytö alkoi paljastua pala palalta. Olemme tottuneet laskemaan kaiken grammoissa, ja äkkiä kävi selväksi, että olemme osuneet tonnien suuruiseen löytöön, kertoo Viron pelastuslaitoksen pommiryhmän johtaja Postimees-lehdessä.

Räjähteet kaivettiin esiin kolmen päivän aikana. Maanantaina tarvikkeet räjäytettiin.

Purku- ja kaivuuoperaatioon osallistui sotilaita, lääkäreitä, tutkijoita ja historioitsijoita.

Sotahistorioitsija Mati Öun arvelee, että räjähteet ovat paikallista perua, ja kaivettu maahan 1936. Asiantuntijan mukaan kaupungin eteläpuolella sijaitsevalla Männikulla on ollut sotienvälisenä aikana räjähdysaineita ja sotatarvikkeita valmistanut yritys

Räjähdysainetehtaalla tapahtui räjähdys vuonna 1936. Räjähdyksessä sai surmansa 63 ihmistä. Õun arvelee, että nyt löytyneet räjähteet on haudattu maahan tuon onnettomuuden jälkeen.

"Löytyyhän näitä"

Postimehen nettisivuilla löydöstä on käyty vilkasta keskustelua. Ihmiset ovat keskustelleet paljolti siitä, että ammuksia, räjähdysaineita ja muita sotatarvikkeita löytää Viron maaperästä edelleen helposti. Puhumattakaan ajasta, jolloin neuvostoarmeija asutti Virossa tukikohtia.

– Kunagi õppisin Pihlaka koolis, siis käisime peaaegu iga päev seljakottidega Männiku polygonilt padruneid välja kaevamas.

– Ollessani Pihlakaan koulussa, kävimme joka päivä reput selässä kaivamassa Männikun hiekasta patruunoita, kirjoittaa nimimerkki HP.

– CCCP:i armees matsime laskemoona ülejäägid maa alla, pärast enam ei teanud kuhu lõket teha, et körti soojendad.,Jube jama oli.

– Neuvostoarmeijassa hautasimme ylimääräiset ampumatarvikkeet maahan. Kohta ei enää tiennyt, mihin voi tehdä nuotion lihan lämmittämiseksi. Hivenen harmitti, kertoo T-55

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.