Mainos

Tallinkin vatsatautiepidemian syynä virus

Tallinkin Romantika-aluksella toissa viikolla levinneen vatsatautiepidemian syyksi on paljastunut kaliki-virus eikä ruokamyrkytys.

Tallink-varustamon Romantika-laivalla taannoin esiintyneen vatsatautiepidemian aiheuttaja oli kaliki-virus. Taudin syy selvisi tänään valmistuneissa tutkimuksissa, kertoi Helsingin kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä.

-Kyseessä ei ilmeisestikään ole ruokamyrkytys. Sekä Virossa että Etelä-Suomessa on parhaillaan monilla paikkakunnilla ripuliepidemioita. Ja ainakin Suomessa on todettu, että ripulin aiheuttaja on hyvin usein juuri kaliki-virus, Pönkä selitti.

Kaliki-virus on yleisimpiä vatsatautiepidemioiden aiheuttaja aikuisilla.

-Nyt on käynyt ilmeisesti niin, että virus on jäänyt laivalle kiertämään ja leviämään ihmisestä toiseen. Virus on ilmeisesti levinnyt myös pinnoista ja esineistä kosketuksen välityksellä, Pönkä kuvasi.

Kaliki-virus on erittäin herkästi tarttuva. Joskus kaliki voi aiheuttaa myös ruokamyrkytyksen, mutta tällä kertaa tämä vaihtoehto voidaan melko varmasti rajata pois.

-Se, että tautitapauksia esiintyi viikon ajan ruokailutavoista riippumatta osoittaa sen, ettei virus ole levinnyt elintarvikkeiden mukana ainakaan oleellisesti, Pönkä totesi.

Romantika-aluksella havaittiin vatsatautitapauksia 24.-25. lokakuuta. Kaikkiaan tautiin sairastui ainakin 120 ihmistä.

Epidemian kärki näyttää taittuneen


Antti Pönkä vieraili viime viikolla Romantika-laivalla, ja sille annettiin hänen mukaansa perusteelliset hygieniaohjeet kaliki-viruksen varalta. Tällä kertaa kyseessä oli poikkeuksellinen tautiepidemia nimenomaan laajuutensa takia. Tauti on luonteeltaan raju mutta lyhytaikainen.

-Se on tavallisesti kestänyt korkeintaan pari vuorokautta, ja pahimmat oireet, oksentelu ja ripulointi, vielä vähemmän aikaa, Pönkä luonnehti.

Rajuudestaan huolimatta tauti on vaarattomampi kuin esimerkiksi salmonella, koska se ei aiheuta yhtä herkästi jälkitauteja. Parhaat keinot kaliki-viruksen tartunnan estämiseksi löytyvät yleisistä hygieniatoimista, mm. huolellisesta käsien pesusta.

Romantikan matkustajia vaivannut vatsatauti näyttääPönkän mukaan olevan nyt jo voiton puolella, ainakaan hänen tietoonsa ei ole enää tullut uusia tautitapauksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.