Mainos

Talletussuojan nostaminen ei innosta suomalaisia

Suomalaiset kuluttajat suhtautuvat nihkeästi talletussuojan nostamiseen. Sampo Pankin tutkimuksen mukaan suuri osa suomalaisista tyytyisi nykyiseen suojaan eli 50 000:een euroon.

EU:n direktiivi velvoittaa nostamaan talletussuojan vuodenvaihteessa 100 000 euroon. Se merkitsee lisäkuluja, jotka pankki perii asiakkailtaan.

Talletussuoja merkitsee käytännössä sitä, että rahat saa tiettyyn rajaan asti pankista pois, vaikka pankki menisi nurin. Ennen kriisejä raja oli 25 000 euroa, myöhemmin se nostettiin 50 000 euroon. Vuodevaihteessa suoja nousee edelleen 100 000 euroon.

Sampo Pankin varatoimitusjohtaja Risto Tornivaaran mielestä uudistuksessa ollaan menossa kuluttajien kukkarolle.

- Nyt ei ole ehkä talletuksista varaa maksaa niin hyviä korkoja kuin tähän mennessä on maksettu, Tornivaara sanoo.

Yli puolelle nykyinen suoja riittäisi

Sampo Pankin huomenna julkistettavan tutkimuksen mukaan suuri joukko kansasta ei kuitenkaan kannata talletussuojan nostoa. Kyselyyn osallistui noin 1200 ihmistä. Heistä lähes 40 prosenttia ei osannut muodostaa asiasta mielipidettä.

Loppujoukosta yli puolelle nykyinen 50 000 euron taso tai vähempikin riittäisi. 100 000 euron rajaa edellytti vajaa kolmannes ja sitä suurempaa talletussuojaa runsaat 10 prosenttia.

Rahoitusmarkkinoista vastaavalle hallinto- ja kuntaministeri Tapani Töllille kuluttajien vastustus on mielenkiintoinen, muttei järin yllättävä tieto.

- Suomen kanta oli kaiken aikaa keskusteluissa että 50 000 olisi riittänyt. Nyt raja on sama kaikissa maissa. Tämä on direktiivin voimaanpanoa ja tämän mukaisesti meidän on nyt elettävä, Tölli sanoo.

Tutkimuksen perusteella yli 50 000 euron talletuksia olisi noin sadalla tuhannella suomalaisella.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.