Mainos

Tällaista on taide keskellä ei mitään

Upeisiin taideteoksiin voi törmätä myös autioituneilla syrjäseuduilla, sananmukaisesti keskellä ei mitään. Norjan Lofooteilla kaksi taiteilijaa on ryhtynyt koristamaan autiotaloja maalauksillaan. Taidemuoto on tuttu jo suurkaupungeista ja mm. palestiinalaisalueita halkovalta, Israelin rakennuttamalta muurilta.

Urbaanin taidemuodon autioituville seudulle vieneet taiteilijat haluavat esiintyä julkisuudessa vain taitelijanimillään Dolk ja Pöbel. Taiteilijat kieltäytyvät antamasta autiotaloteoksilleen nimiä.

- Nimi häiritsee katsojan vapautta nähdä ja muodostaa oma käsityksensä teoksesta, Dolk kertoo norjalaisen tv-yhtiön NRK:n nettisivuilla.

- Meidän mielestämme on parempi, että katsoja ei tiedä edes sitä, kuka on taiteilija.

Pöbel myi vastikään yhden kankaalle painetun teoksensa lähes sadallatuhannella Norjan kruunulla netissä - muutamassa päivässä. Silloin hän käytti taiteilijanimeä Strök; sillä nimellä hän on tullut kansainvälisesti tunnetuksi ja osallistunut moniin näyttelyihin Itämeren alueella. Mutta Lofooteilla taiteilijan nimi on Pöbel.

Taitelijoiden tavoitteena on tehdä taidekokemukset mahdolliseksi ei-kenenkään-maalla.

Useat autiotalot on saaneet sisäpuolellekin maalauksia. Taiteilijat kysyvät luvan talon omistajilta ja heidät yllätti asukkaiden ennakkoluulottomuus ja halu hyväksyä maalauksia maisemaansa.

- Meidät on kutsuttu koteihin asumaan. näin ystävällismieliseen suhtautumiseen emme ole tottuneet kaupungeissa, Pöbel kertoo.

Vestvågöyn kunta on ollut riemuissaan erikoisesta ulkotaiteesta. Kulttuurijohtaja Camilla Skadeberg pitää taidetta suurena lahjana kunnalle. Lahjan taloudellista arvoa on mahdoton laskea.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.