Tällaisissa ryhmissä suomalaismepit työskentelevät

Suomalaiset europarlamentaarikot työskentelevät pääosin osana poliittisia ryhmiään. Suomalaismepit tekevät yhteistyötä keskenään lähinnä asioissa, jotka koskettavat suoraan Suomea.

Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen avasi MTV Uutislivessä, minkälaisia ryhmät ovat.


GUE-NGL (vasemmistoliiton ryhmä)

"GUE-NGL on Euroopan yhtynyt vasemmisto - pohjoismainen vihreä vasemmisto. Tämä ehkä kertoo siitä, että siellä on aika moneen junaan erilaista vasemmistolaisesti suuntautunutta ihmistä. Voisi sanoa, että se on vähän perinteisempää vasemmistososialistista linjaa. Jos en syyllisty karkeaan yleistykseen, niin mielestäni Suomen vasemmistoliitto on pikemmin maltillisemmasta päästä."

S&D (sosiaalidemokraattien ryhmä)

"S&D on ainoa ryhmä, jossa on (tällä hetkellä) mukana edustajia kaikista EU:n 28 maasta. Siellä on sosiaalidemokraattisia puolueita, ja sitten perinteisempiä sosialistisia puolueita. Ehkä se puolueen nimitys kertoo sitten suuntautuneisuudesta ryhmän sisällä. Yleisesti ottaen ryhmä on suomalaista SDP:tä vasemmistolaisempi ja perinteisempi."

Greens/EFA (vihreiden ryhmä)

"Eri tutkimusten ja äänestystulosselvitysten mukaan tämä vihreä ryhmä saattaa olla koherentein (yhtenäisin) ryhmä parlamentissa. Siinä suhteessa ei varmaankaan suuresti poikkea siitä, mitä Suomen vihreät edustaa. Ehkä joissain Euroopan maissa vihreillä on vasemmistolaisempi tausta."

ALDE (keskustan ja rkp:n ryhmä)

"ALDE on keskustaliberaaliryhmä, mutta siellä on erilaisia liberaali- ja keskustapuolueita. Jotkut ovat oikeistoliberaalimpia ja jotkut vasemmistoliberaalimpia.  Heillä on yleisesti ottaen eniten EU:n integraatiota syventävä eetos ryhmässä."

EPP (kokoomus ja kristillisten ryhmä)

"EPP on keskustaoikeistolainen ryhmä. Se on parlamentin selvästi suurin ryhmä. Voi ajatella, että se on kirjava ryhmä. Siellä on perinteisesti ollut kristillisdemokraattisia puolueita esimerkiksi Saksasta. Ryhmässä on hyvin laaja kirjo erilaisia keskustaoikeistolaisia aatoksia."

EFD (perussuomalaisten ryhmä tällä hetkellä)

"EFD:tä yhdistää lähinnä EU-kritiikki ja käsitys, että oikea demokratia voi toteutua vain kansallisvaltioiden tasolla. Ryhmä on yhtenäinen vain EU-kritiikin kautta, muuten se ei edes pyri yhtenäiseen kannanmuodostukseen. Näin ollen se on parlamentin heterogeenisin ryhmä."

Lue myös:

    Uusimmat