Tällaisia rikoksia poliisi paljasti seurantalaitteiden avulla

Trevoc-oikeudenkäynti nivoutuu poliisin ostamien seurantalaitteiden ympärille, mutta minkälaisten rikosten tutkinnassa laitteita käytettiin.

Helsingin poliisi on ollut vaitonainen tutkintamenetelmistään ja Trevoc-oikeudenkäynnissä tietoja yksittäisistä rikostapauksista on salattu. 

Koska seurantalaitteiden osto rahoitettiin puoliksi EU-rahalla, Helsingin poliisin piti lähettää 2013 selvityksiä Brysseliin. Nämä asiakirjat ovat osittain julkisia viime viikolla valmistuneessa lisätutkinnassa.

Kaikkiaan vuosina 2010-2012 Helsingin poliisi käytti seurantalaitteita yli 160 rikosjutun tutkinnassa, joissa jokaisessa saattoi olla useita seurattavia.

Huumejuttuja

Helsingin poliisi kertoi, että seurantalaitteiden avulla on toteutettu paitsi kotimaisia, niin myös yhteistyöoperaatioita eurooppalaisten, amerikkalaisten ja venäläisten poliisiviranomaisten kanssa.

Keskeinen käyttö on liittynyt huumerikoksista epäiltyjen ajoneuvojen seurantaan

Raportin mukaan seurantalaitteet auttoivat takavarikoimaan yhteensä 30 kiloa amfetamiinia, 3 kiloa kokaiinia ja 60 kiloa hasista. Poliisi löysi myös aseita ja opiaatteja.

Ulkomailla laitteet auttoivat takavarikoimaan satoja hasiskiloja ja suuria määriä heroiinia ja kokaiinia.

Poliisi kertoi, että jutuissa pidätettiin yli 150 ihmistä.

Veronkiertäjän seurantaa

Helsingin poliisin vastaus ei tyydyttänyt EU:n petoksentorjuntavirastoa Olafia, joka pyysi lisäselvityksiä jutuista, joissa kyse olisi ollut edes jollain tavalla EU:n eduista, joiden turvaamiseksi rahoitusta annetaan.

Helsingin poliisi lähetti lisäselvityksiä ja kertoi seurantalaitteita käytetyn Helsingin kaupungin rakennusviraston lahjusjutun tutkinnassa epäiltyjen seurannassa..

Epäiltyjä jäljitettiin myös kuittikauppajutussa, jossa epäilty kiersi rakennustyömailla maksamassa palkkoja ilman veroja.

Olafille kerrottiin myös Helsingin poliisin kouluttaneen tullin työntekijöitä seurantalaitteisiin, salakameroihin ja muuhun laitteistoon. Tulli paljasti venäläisten rahtikoneista tapahtuneen tupakkasalakuljetuksen, jossa veroja vältettiin vajaa miljoona euroa.

Laitteita käytettiin myös Baltiasta tulleiden murtovarkaiden jäljittämisessä. Epäiltyjen varkaiden autoihin laitettiin seurantalaitteet kiinni.

Raportointi viivästyi

Alun perin Helsingin poliilaitoksen piti toimittaa loppuraportti elokuussa 2012, mutta se viivästyi helmikuuhun 2013. Olaf joutui pyytämään lisäselvityksia ja maksutositteitakin puuttui, jonka takia 117000 euron hankkeen loppuraportti hyväksyttiin vasta toukokuussa 2014.

Helsingin poliisilla oli toinenkin hyväksytty hakemus, jonka perusteella piti hankkia kamera- ja seurantalaitteita sekä pimeänäkölaitteita ja kuuntelulaitteita. Olaf maksoi Helsingille noin 62000 euroa.

Kakkoshankkeen loppuraportti piti toimittaa maaliskuussa 2014. Kun Olaf karhusi tätä raporttia, poliisipäällikkö Lasse Aapio ilmoitti Helsingin peruuttavan hakemuksen perusteinaan muun muassa ”operatiivisen toimintaympäristön muutokset”.

Tämä johti siihen, että Olaf vaati Helsingin poliisia palauttamaan ennakkorahat viimeistään elokuun alussa 2014.

Helsinki ei maksanut ennen marraskuussa 2014, kun Olaf oli lähettänyt perintäkirjeen.

 

Lue myös:

    Uusimmat