Mainos

Lama-ajan päättäjiltä karut terveiset tulevalle pääministerille – "Näivettynyt, apaattinen talous"

1990-luvun lama-ajan päättäjät Esko Aho ja Raimo Sailas pitävät Suomen taloustilannetta vakavana.

Ahon mielestä Suomi on sulkeutuneempi kuin 90-luvulla - Sailas puhuu näivetystaudista. Molemmat odottavat seuraavalta pääministeriltä rohkeutta siirtää etujärjestöt sivummalle päätöksenteosta.

MTV:n laaja vaalitenttisarja huipentuu tänään neljän suurimman puolueen puheenjohtajan kohtaamiseen MTV3-kanavalla klo 20.

Suuressa 90-luvun lamassa toimineilla Esko Aholla ja Raimo Sailaksella on selkeä toive seuraavalle pääministerille: nyt tarvitaan johtajuutta.

– Minun ohjeeni on, että pidä oma pääsi ja ennen kaikkea pidä huoli siitä, että erilaiset sidosryhmät ja painostusryhmät eivät pääse horjuttamaan tekemisiäsi. Niitä joilla on erilaisia intressejä, on joka puolella lähempänä ja kauempana, ja niitä pitää pitää kaukana päätöksenteosta, koska muuten asiat karkaavat käsistä, pääministerinä vuosina 1991-1995 toiminut Aho sanoo MTV Uutisille.

Pitkän uran valtiovarainministeriössä tehneen Raimo Sailaksen mukaan pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyön on oltava saumatonta. 

– Pääministerin pitää olla selkeä johtaja, joka johtaa, ei pelkästään hallitusta vaan koko talouspoliittista keskustelua. Hän ei saa alistua etujärjestöjen painostuksen alla, vaan tulee tehdä hyvää yhteistyötä niiden kanssa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Aho odottaa seuraavalta hallitukselta luovuutta jolla pärjää muuttuneessa maailmassa.

– Me olemme osa maailmaa, jossa kaikki asiat riippuvat toisistaan. Voimme onnistua vain, jos löydämme sellaisia keinoja, jotka ovat linjassa muun maailman toimintamallien kanssa. Tässä meillä on kyllä selvästi tapahtunut heikennystä 90-lukuun verrattuna. Suomi on impivaaralaisempi kuin 20 vuotta sitten.

Sailas taas odottaa rohkeutta.

– Päätökset mahdollisimman pitkälle heti ja etupainotteisesti käytäntöön. Jos näyttää siltä, että oltiin liian rankkoja, aina voi keventää, tehtyjen päätösten kiristäminen on paljon vaikeampaa.

Millä sanoilla kuvailisitte Suomen taloudellista asemaa tällä hetkellä?

– Näivettyvä, apaattinen talous, jonka kasvunäkymät ovat paljon huonommat kuin yleensä arvioidaan, Sailas sanoo. 

Kuinka huolestunut olette suomen tilanteesta?

– Paljon huolestuneempi kuin 90-luvun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.