Tällainen on terroristijärjestö al-Shabaab

Nairobin terrori-iskusta syytetty somalialainen al-Shabaab -järjestö piti Somalian hallitusta äärimmäisen tiukilla vielä jokin aika sitten. Järjestö on kuitenkin menettänyt hallitukselle alueita ja kaupunkeja kuten Mogadishun sekä tärkeä satama- ja huoltokaupunki Kismayon. Al-Shabaab hallitsee silti yhä maaseutua eteläisessä ja keskisessä Somaliassa.

Al-Shabaabia vastaan taistelevaa Somalian hallitusta auttavat maassa olevat, YK:n tukemat, Afrikan unionin Amisom-joukot. Amisom-joukoissa on mukana myös nyt iskun kohteena ollut Kenia. AU:n sotilaat ovat aiheuttaneet al-Shabaabille takaiskuja.

Myös naapurimaa Etiopia on sotinut al-Shabaabia vastaan Somaliassa ja hallitsee siitä pieniä osia.

Siirtyminen terrori-iskuihin

Terroristijärjestön kyky laajamittaisempiin hyökkäyksiin onkin heikentynyt. Sen arvioidaankin keskittyvän nyt sissisotaan ja terrori-iskuihin, joita se on tehnyt sekä Somaliassa että joissakin naapurimaissa.

Asiantuntijat analysoivat nyt kuumeisesti Nairobin-iskua. Jotkut sanovat, että kyseessä on nurkkaan ajetun terroristijärjestön epätoivonen teko.

Toisaalta hyökkäys on ilmeisen hyvin suunniteltu. Taitoa vaativan iskun takia nyt spekuloidaankin, onko sen takana sittenkin jokin toinen al-Qaidaan liittyvä ryhmittymä.

"Ideologinen valmius olemassa"

Somalialaiset al-Shabaabin rivijäsenet eivät välttämättä ole huippukouliintuneita taistelijoita, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija, kapteeni Antti Paronen.

– Heillä on ideologinen valmius on olemassa. Koulutustasosta voidaan olla montaa mieltä. En luonnehtisi niinkään koviksi toimijoiksi vaan pikemminkin radikalisoituneiksi yksilöiksi, Paronen sanoo.

Paronen nostaa myös esiin sosiaalisen median rooli järjestön hyökkäyksessä.

– Tähän terrori-iskuun liittyy erittäin voimakkaasti sosiaalisen median käyttö, ja sosiaalinen media on noussut tyypillisimmillään myös terrorijärjestöjen käyttöön. Lähinnä nyt propagandatarkoituksessa, ideologian levittämisessä, mutta tässä iskussa on kyllä koettu uusi elementti sosisaalisen median soveltamisessa.

Jäseniä 4000 - 6000

Propagandalla al-Shabaab yrittänee rekrytoida uusia jäseniä. Nyt heitä on arviolta neljästä kuuteen tuhatta.

Sen rivijäsenet ovat yleensä somalialaisia, mutta sen riveissä ja johtotehtävissä on ollut usean maan kansalaisia, kuten kenialaisia, jemeniläisiä ja saudiarabialaisia. Lisäksi sen joukoissa sanotaan olevan taistelijoita myös Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.

Tiukkaa sharia-lakia haluava järjestö on toiminut uskonnollisesti radikalisoituneella maailmankolkalla 2006 lähtien.

Viime vuonna al-Shabaab ilmoitti olevansa al-Qaidan liittolainen. Sillä epäillään olevan myös yhteyksiä afrikkalaisiin äärijärjestöihin kuten Nigeriassa toimivaan Boko Haramiin ja Pohjois-Afrikassa vaikuttavaan al-Qaida Maghrebissa-järjestöön.

Tänään YK:n Somalian-lähettiläs Nicholas Kay vaatikin lisää Afrikan unioinin joukkoja ja kalustoa taistelemaan al-Shabaabia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat