Mainos

Tällainen on Putin lähietäisyydeltä – tuntien odotuttamista, sanallista piikittelyä ja letkautuksia

Venäjän Presidentti Vladimir Putin vierailee tänään Suomessa Presidentti Sauli Niinistön luona. Mutta millainen on Venäjän presidentti lähietäisyydeltä? 

MTV Uutisten Venäjän-erikoistoimittaja Mirja Sipinen on ollut useasti raportoimassa Putinin julkisista esiintymisistä ja tapaamisista.

Putinilla on tapana myöhästyä näistä tapaamisista roimastikin, eikä syynä ole vain toistuva aikataulutuksen vahinko.

– Voin lukuisten kokemusten perusteella sanoa, että Putinilla näyttää olevan vahva tulkinta siitä, että hänen aikataulunsa menee kaikkien muiden edelle. Muistan monta tilannetta, joissa hän on seisottanut paitsi toimittajia, niin myös suomalaisia ja venäläisiä ministereitä puolikaaressa tunnin odottamassa itseään, kuvailee Sipinen.

Erään Fortumin voimalan avajaisiin Putin saapui noin kolme tuntia myöhässä, muistelee Sipinen.

Häipyi helikopterilla, jätti toimittajat ihmettelemään

Putinin saapumisajan lisäksi itse vierailun kesto on yleensä arvoitus.

Yhdessä tapauksessa media oli saanut ilmoituksen siitä, että Putin tarkastaa Suomen ja Venäjän rajajärjestelyitä. Suomen ja Venäjän rajalla oli tuota varten paikalla runsaasti median edustajia sekä molemmista maista.

– Helikopteri saapui paikalle, Putin nousi ulos, käveli rajalle, käveli sitten takaisin helikopteriin ja lensi pois. Kaikki olivat ihmeissään. Venäläiset toimittajat päivittelivät, että tulivatko he Moskovasta tänne asti vain tätä varten, kertoo Sipinen.

Putin on rento esiintyjä

Putinilla ei ole suuria ongelmia julkisten esiintymisten suhteen. Median tentattavana istuessaan hän vaikuttaa usein rennolta.

– Usein hän on sanavalmis ja joviaali. Aina on joku letkautuskin tarjolla, sanoo Sipinen.

Putin vaikuttaa tottuneelta puhujalta ja hän saattaa piikitellä kysyjiä estottomasti, mikäli siltä tuntuu. 

– On hyvin vaikeaa laittaa Putinille jauhoja suuhun. Hän myös saattaa hyvin sumeilematta tölväistä ihmisiä omaan tyyliinsä, jos joku asia ei häntä miellytä.

Suomen-vierailulla kovin dramaattista kieltä tuskin kuulemme, arvelee Sipinen.

– Muistamme Putinilta raisujakin ilmaisuja. Valtioista, joista hän ei pidä, hän voi puhua rajuun sävyyn. Mutta lähtökohtaisesti hän on puhunut ystävällisesti Suomesta. Voi olla, että hän keksii jonkun sanallisen laukauksen, mutta veikkaan, että tällä vierailulla mennään hyvin asialinjalla.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.