Tällainen on Medvedevin perintö

Kuukausia jatkunut huhu- ja arvailumylly päättyi Venäjällä vihdoin, kun presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti väistyvänsä syrjään maaliskuun presidentinvaaleissa pääministeri Vladimir Putinin tieltä.

Parivaljakon aikeita on arvuuteltu jo kauan, ja tulevasta on yritetty nähdä merkkejä lähes kaikessa mahdollisessa. Medvedevin ilmoitus ei tullut yllätyksenä. Parivaljakko oli ilmoittanut jo aiemmin, etteivät he aio kilpailla toisiaan vastaan.

Putinin tarmokas ja maskuliininen imago vetoaa venäläisiin, ja hän on selvästi maan suosituin poliitikko. Kansan käsityksen mukaan vallan ydin on siellä, missä Putin on, ja venäläiset ovat siinä tuskin kovin väärässä.

Putin on imagoltaan perivenäläinen ja jopa neuvostohenkinen, kun taas Medvedev on profiloitunut uudistus- ja länsimyönteisempänä. Medvedev toi Venäjän politiikkaan toivon uusista tuulista, ja toinen presidenttikausi olisi saattanut riittää konkreettisiin tavoitteisiin pääsemiseksi.

Sätkynukesta oma-aloitteisuuteen

Medvedev nähtiin varsinkin presidenttikautensa alussa täysin Putinin tahdon mukaan toimivana sätkynukkena. Medvedev on kuitenkin osoittanut varsinkin kuluneen vuoden aikana yhä enemmän oma-aloitteisuutta ja johtajuutta, mutta koko presidenttikauden perintö jää tästäkin huolimatta ohueksi.

Jos ja kun Putinista tulee ensi vuonna presidentti, on todennäköistä, että hän jatkaa presidenttinä seuraavat 12 vuotta. Presidentin virkakautta pidennettiin Venäjällä edellisten presidentinvaalien jälkeen neljästä kuuteen vuoteen.

Putinin kaudella tuskin suuria muutoksia

Putin toimi aiemmin presidenttinä kaksi nelivuotiskautta, vuoteen 2008 asti, jolloin hänestä tuli pääministeri. Venäjän perustuslaki esti Putinin valinnan kolmannelle presidenttikaudelle.

Putinin seuraavalla presidenttikaudella on tuskin odotettavissa suuria muutoksia. Putin on vetänyt samaa, omannäköistä linjaansa sekä presidenttinä että pääministerinä ollessaan, eikä hän näe todennäköisesti mitään syytä muuttaa tyyliään.

Katso Maarit Roihan raportti Moskovasta ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivisen haastattelu (Kymmenen uutiset 24.9.2011)

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat