Tällainen on Itämeren kaasuputki

Etelä-Suomen aluehallintovirastolta rakentamisluvan saanut Nord Stream -kaasuputki on pitkäkestoinen hanke. Jo vuonna 1997 aloitettiin toteutettavuustutkimus, jossa muun muassa selvitettiin mahdollisia reittejä kaasuputkelle. Rakennustyöt on määrä aloittaa tänä vuonna ja kaasun on tarkoitus kulkea putkessa ensi vuonna.

Nord Stream on 1220 kilometriä pitkä merenalainen maakaasun putkilinja, joka kulkee Venäjän Viipurista Saksan Greifswaldiin Itämeren halki.

Putken reitti kulkee Venäjän, Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Saksan talousvyöhykkeiden sekä Tanskan, Venäjän ja Saksan aluevesien poikki. Putki kuljettaa maakaasua niin yritysten kuin kotitalouksienkin käyttöön.

Nord Streamin rakentaa yhteisyritys, jossa on mukana neljä yritystä: Gazprom (51%), BASF SE/Wintershall Holding AG (20%), E.ON Ruhrgas AG (20%) ja N.V. Nederlandse Gasunie (9%).

Kaksi rinnakkaista putkea

Ensi vuonna testivaiheen jälkeen tarkoitus on ottaa käyttöön yksi putkilinja, joka kuljettaa noin 27,5 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa.

Vuonna 2012 linjaan on tarkoitus lisätä rinnakkainen putki, joka kaksinkertaistaa vuosittaisen siirtokapasiteetin 55 miljardiin kuutiometriin vuodessa. Määrä vastaa yli 25 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden tarpeita.

Läpimitaltaan runsaan metrin paksuiset putket kulkevat syvimmillään 210 metriä merenpinnan alapuolella. Nord Stream arvioi putkien kokonaiskustannusten olevan vähintään 7,4 miljardia euroa.

Monivaiheinen asennusprosessi

Nord Stream kertoo käyttävänsä teräsputkia, jotka on pinnoitettu erityisesti vedenalaisia oloja varten.

Putkien sisäpuoli käsitellään kitkaa vähentävällä pinnoitteella, joka tehostaa kaasunsiirtoa. Ulkopinta saa päällysteekseen ruosteenestopinnoitteen sekä betonipinnoitteen. Putkiliitokset ovat 12 metriä pitkiä.

Rakennusvaiheessa putket siirretään kuljetusaluksilla asennusalukselle. Kaksi 12 metrin putkea liitetään toisiinsa hitsaamalla ja syntynyt kaksoisputki liitetään putkilinjaan. Kun hitsausjälki on hyväksytty ja saumat käsitelty, voidaan putki laskea merenpohjaan.

Nord Streamin mukaan tähän tapaan voidaan asentaa yli 3 kilometriä putkilinjaa vuorokaudessa.

Kotkassa putkien päällystystä, Hangossa varasto

Kaasuputkeen liittyvää tuotantoa on myös Suomessa. Ranskalaisomisteisella putkien betonointiyhtiö Eupecilla on Kotkan Mussalossa tehdas, jossa päällystetään hankkeeseen tarkoitetut putket betonipinnoitteella.

Kotkassa on tarkoitus pinnoittaa noin 40 prosenttia hankkeeseen tarvittavista putkista. Tehtaalla työskentelee noin 230 henkilöä. Vastaavanlainen tehdas toimii myös Saksan Mukranissa.

Hangossa puolestaan toimii niin ikään Eupecin hallinnoima putkien välivaraston, joka työllistää kymmenkunta työntekijää.

Lähteet: Nord Stream, Eupec, STT

Lue myös:

Katso: Kaasuputken rakentaminen alkaa keväällä (Seitsemän uutiset 12.2.2010)

Lue myös:

    Uusimmat