Tällainen on Fennovoiman uusi omistaja – vahvat venäläiskytkökset

Fennovoiman osakkaaksi ilmaantui yllätysnimi Kroatiasta 3:20

Fennovoiman pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n uusi osakas, kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö on vuonna 2012 perustetun Migrit Energijan tytäryhtiö.

Verkkosivujensa mukaan Migrit Energija keskittyy ennen kaikkea uusiutuviin energialähteisiin: aurinko-, tuuli ja vesivoimaan. Ydinvoimasta ei englanninkielisillä sivuilla puhuta mitään.

Tulevaisuuden strategiaansa yhtiö kuvailee kertomalla pyrkivänsä "proaktiiviseen lähestymistapaan markkinoilla." Se aikoo keksiä uusia ratkaisuja ja tehostaa nykyisten resurssiensa tehokasta käyttöä taloudellista vakautta unohtamatta.

Kestävä kasvu ja sijoitetun pääoman tuotto ovat yhtiölle niin ikään tärkeitä, unohtamatta työntekijöiden tyytyväisyyttä, joka varmistetaan jatkuvalla koulutuksella.

Yhtiö on lisäksi rullakiekon ystävä. Se sponsoroi Kuna-rullakiekkojoukkuetta ja aikoo tukea myös maajoukkueen matkaa rullakiekon maailmanmestaruuskisoihin Tampereelle heinäkuussa.

Taustalla venäläisoligarkki?

Yhtiö on tehnyt vuonna 2012 pienehkön yrityskaupan, jolla se on ostanut kroatialaisen energiayhtiön. Suurempia investointeja yhtiö ei ilmeisesti ole toistaiseksi tehnyt.

Kroatian kaupparekisterissä yhtiö luokitellaan pieneksi yhtiöksi. Kaupparekisteristä ei löydy tietoa yhtiön omistajista tai toimitusjohtajasta. Kroatialaisten mediatietojen mukaan yhtiön taustalta olisi aiemmin ollut ainakin moskovalaistaustainen Mihail Zhukov.

Yhtiöllä on sama faksinumero kuin rakennusyhtiö Titan Grandejella. Balkan Insider -lehden mukaan tämä yritys kuuluu venäläisoligarkki Mihail Shiskanovin lähes täysin omistamalle Intecolle, jonka arvoksi lehti arvioi yli kaksi miljardia dollaria.

Shiskanov osti Intecon yhdessä Sberbank Invesment -yhtiön kanssa aikoinaan Venäjän rikkaimpana naisena pidetyltä Jelena Baturinalta, joka on Moskovan entisen pormestarin Juri Luzhkovin vaimo. Sberbank Invesment on Venäjän suurimman luotottajan, Sberbankin, osa. Shiskanov omistaa yhtiöstä 95 prosenttia ja Sberbank Invesment loput.

Venäläinen Kommersant-lehti uutisoi jo viime torstaina, että Rosatom oli etsimässä ”läntistä vaihtoehtoa” mukaan hankkeeseen. Lehden lähde kertoi, että Fennovoiman hakemukseen liitettäisiin ”kirjeitä muilta eurooppalaisilta sijoittajilta”, jotka ovat valmiita harkitsemaan hankkeen rahoittamista. Lähde vakuutti, että vaihtoehto sopisi ”Helsingille".  

Lue myös:

    Uusimmat