Tällainen olisi sähköinen yo-koe

Perinteiset ylioppilaskokeet kynää ja paperia käyttäen ovat tulossa tiensä päähän.

Jos Ylioppilastutkintolautakunnan ja opetus- ja kulttuuriministeriön kaavailut toteutuvat, sähköisiin ylioppilaskokeisiin siirtyminen alkaa jo vuonna 2016. Asiasta kirjoittaa päivän Aamulehti.

Käytännössä sähköinen yo-koe tarkoittaa kokeen tekemistä tietokoneella tai vaikkapa tabletilla, selittää Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

– Riippuu vähän teknologian kehittymisestä. Tietokoneella voisi paitsi kirjoittaa, myös hakea ja analysoida tietoa, Vähähyyppä sanoo.

Sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin siirtyminen liittyy Vähähyypän mukaan ajassa mukana olemiseen.

– Tietotekniikan hyödyntäminen ja tiedonhakutaidot ovat tarpeen nykypäivän jatko-opinnoissa ja työelämässä, joten tiedon hakemisen taitoja pitäisi pystyä mittaamaan myös ylioppilaskirjoituksissa, hän perustelee.

Googleen ehkä joku päivä

Alussa on tarkoitus kirjoittaa sähköisesti pari - kolme ainetta ja koko tutkinto tehtäisiin tietokoneella vuonna 2019. Aineita ei ole vielä valittu.

– Arvauksena voisi ajatella, että lähdettäisiin liikkeelle sellaista aineista, joita eivät kirjoita aivan kaikki. Tällöin ensimmäinen aine ei olisi ainakaan äidinkieli. Sen sijaan jokin reaaliaineista on hyvin mahdollinen

Pisimmilleen vietynä sähköinen ylioppilaskoe toisi koko internetin kokelaan käyttöön. Tähän Vähähyyppä ei usko mentävän vielä vuonna 2016. Realistinen vaihtoehto voisi olla verkkoaineiston hyödyntäminen.

– Googleen pääsee ehkä joskus tulevaisuudessa, mutta näin alussa kokeessa voitaisiin hyödyntää rajattua verkkomateriaalia tai vaikkapa matematiikassa erilaisia piirto-ohjelmia. Kielten kuuntelukoekin voitaisiin tehdä jatkossa omalta koneelta kuulokkeet korvissa, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri pohtii.

Pänttääminen jatkuu

Uudenlaisessa kokeessa on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Teknologiset ratkaisut ovat tässä vaiheessa auki. Se kuitenkin tiedetään jo nyt, että tekniikan hyödyntäminen muuttaa myös yo-kokeiden tehtäviä ja että uudistus edellyttää muutoksia myös lukio-opetukseen.

– Oleellista on, että kaikki lukiot ryhtyisivät aktiivisesti käyttämään tietotekniikkaa opetuksessa. Esimerkiksi tabletteja on jo paikoin käytössä lukio-opetuksessa ja joissakin lukioissa on kokeiltu sähköisiä kokeita, Vähähyyppä sanoo.

Pänttäämisestä ei tyystin päästä, vaikka sähköiset ylioppilaskokeet tulevat.

– Edelleenkin pitää pystyä oppimaan asioita. Ei pysty analysoimaan, jollei ole perehtynyt, Vähähyyppä linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat