Mainos

Tällainen mies on terroritekojen takana - oma perhe toivoo, että hän olisi kuollut

Pariisin terrori-iskujen yhtenä pääsuunnittelijana pidetään Abdelhamid Abaaoudia. Hän on käyttänyt myös nimeä Abu Umar al-Baljiki. Belgiassa kasvaneen miehen perhe olisi toivonut hänen kuolleen jo viime syksynä Syyriassa.

Abaaoudin tiedetään olleen tuolloin Syyriassa, sillä hänen perheensä Brysselissä sai tuolloin maasta viestin. 26-vuotiaan miehen kerrottiin kuolleen taistelussa Isis-äärijärjestön puolesta.

– Rukoilemme, että Abdelhamid on kuollut, sanoi hänen vanhempi siskonsa Yasmina jo tuolloin The New York Timesin mukaan.

Mutta tämä toive ei toteutunut. Tosiasiassa Abaaoud oli matkalla kohti Eurooppaa tapaamaan muita Isis-radikaaleja. Tarkoitus oli levittää kaaosta, suunnitella äärijärjestön veritekoja myös Syyrian ja Irakin ulkopuolelle.

Pian väitetyn kuolemansa jälkeen Abaaoud esiintyi Isisin rekrytointivideolla.

– Tietenkään verenvuodatus ei ole mukavaa katseltavaa, mutta aina silloin tällöin miellyttävää nähdä vääräuskoisten verta, hän julisti ranskaksi.

Videon julkistamisen jälkeen Euroopan turvallisuusviranomaiset saivat viitteitä, että Abaaoud olisi saapunut Kreikan Ateenaan. Hänet jäljitettiin matkapuhelimen avulla, mutta pian sen jälkeen hän katosi viranomaisilta jälleen.

Nähtävästi Abaaoud matkusti sittemmin Brysseliin, missä hän on asunut lapsuuteensa.

Belgian viranomaiset tekivät maassa muun muassa viime tammikuussa useita ratsioita epäiltyjen terroristien kiinniottamiseksi. Useita henkilöitä pidätettiin, mutta pääkohde pysyi tietymättömissä.

Abaaoudin onnistui ilmeisesti matkustaa jälleen Syyriaan, jossa hänet kuvattiin jälleen useisiin Isisin rekrytointikampanjoihin.

Epätyypillinen terroristitapaus

Toisin kuin esimerkiksi Charlie Hebdo -satiirilehteen hyökänneet veljekset Abdelhamid Abaaoud ei ole elänyt islamistiradikaaleille tyypillistä nuoruutta. Hänen vanhempansa olivat keskituloisia ja hän kävi lukukausimaksullista katolista koulua Brysselissä.

Opinnot jäivät kuitenkin kesken, ja Abaaoud tapasi veljekset Ibrahim ja Salah Abdeslamin, eli kaksi muuta Pariisin iskuista epäiltyä nuortamiestä. Kolmikko sukelsi pikkurikosten maailmaan, ja Abaaoud joutui jopa hetkeksi vankilaan vuonna 2010.

Abaaoudin vanhemmat olivat tuohon aikaan pettyneitä poikaansa, koska uskonto ei tuntunut kiinnostavan häntä millään tasolla.

Neljässä vuodessa kaikki keikahti päälaelleen, kun Abaaoud matkusti Syyriaan ja houkutteli mukaansa myös pikkuveljensä.

– En kestä tätä enää. Poikani on tuhonnut perheemme, en halua nähdä häntä enää koskaan, sanoi Abaaoudin isä tuolloin paikallismedialle Belgiassa.

The New York Times -lehden mukaan Abaaoud on nyt epäiltynä erään Isisin haaran johtamisesta. Katibat al-Battar al Libi -verkoston juuret ovat Libyassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.