Mainos

Tällainen mies on Norjan iskuista epäilty Breivik

Utöyan saaren joukkosurmasta ja Oslon pommi-iskusta epäilty Anders Behring Breivik, 32, kuvaili itseään äärikristityksi ja konservatiiviksi Facebook-sivullaan.

Norjan poliisin mukaan epäilty on kirjoitellut äärioikeistolaisille nettisivustoille. Poliisi ei kuitenkaan vahvistanut, että hänellä olisi yhteyksiä äärioikeistolaisiin ryhmiin.

Mies kuului vuosikymmenen ajan Norjan edistyspuolueeseen, jonka Oslon nuorisojärjestön puheenjohtajana hän toimi pari vuotta.

Behring Breivikin Facebook-sivu suljettiin lauantaiaamuna. Syntyperäinen oslolaismies ilmoitti sivullaan ihailevansa Britannian ex-pääministeriä Winston Churchilliä ja norjalaista toisen maailmansodan aikaista vastarintaliikkeen taistelijaa Max Manusia.

Miehen harrastuksiin kuuluvat metsästys, poliittiset analyysit, sotapelien pelaaminen ja klassisen musiikin kuunteleminen. Hän on Oslon ampumaseuran jäsen. Epäilty on ollut armeijassa, mutta hänellä ei ole sotilaallista taustaa. Miehen nimiin on rekisteröity ainakin kaksi asetta. Aiempaa rikosrekisteriä ei ole.

Siteerasi filosofia

Behring Breivik on kirjoittanut paljon anti-islamistisia vuodatuksia netissä. Antipatioita on myös Norjan entistä pääministeriä Gro Harlem Brundtlandia kohtaan. Epäilty on arvostellut voimakkaasti ex-pääministeriä esimerkiksi maahanmuuttomyönteisyydestä. Gro Harlem Brundtland kävi Utöyassa vain muutama tunti ennen perjantain joukkosurmaa.

Ulkopoliittisen instituutin terrorismin tutkijan Teemu Sinkkosen mukaan tekoon ovat voineet vaikuttaa henkilökohtaiset motiivit ja mielenterveysongelmat.

– Iskun taustalla on aivan äärimmäinen viha, vähän niin kuin etnisten puhdistusten taustalla sotatilanteissa, Sinkkonen sanoo.

Oslon kauppakoulussa opiskeleva mies vietti lapsuutensa Sköyenissa Oslon länsilaidalla, josta hän muutti taannoin pieneen Renan kaupunkiin Itä-Norjaan. Hän asui äitinsä kanssa eikä seurustellut.

Nettavisen-lehden haastatteleman lapsuudenkaverin mukaan epäilty viihtyi omissa oloissaan. Hän ei ollut suosittu, eikä hänellä ollut monia ystäviä.

Miehellä oli tili myös Twitter-yhteisöpalvelussa. Sinne hän kirjoitti viime sunnuntaina 1800-luvun filosofia John Stuart Milliä mukailevan viestin, jossa luki "yksi aatteen ihminen vastaa sataatuhatta, joilla on vain kiinnostuksen kohteita".

Katso Hannu Hallamaan juttu Aino Huilajan raportti Oslosta (Kymmenen uutiset 23.7.2011)

Katso kriisipsykologi Salli Saaren haastattelu (Kymmenen uutiset 23.7.2011)

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu (Kymmenen uutiset 23.7.2011)

Norjan veriteot tuomittu jyrkästi - katso video (Seitsemän uutiset 23.7.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.