Tällä aseella Porvoon surmaaja ampui uhrinsa

Poliisi kertoo selvittäneensä, mistä kolmen ihmisen surmasta epäilty Esa Åkerlund oli saanut käyttöönsä pistoolin.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan 9-millinen Smith&Wesson-merkkinen puoliautomaattipistooli oli vielä kaksi kuukautta sitten luvallinen. Pirkanmaan poliisilaitoksella on ollut pidätettynä vuonna -44 syntynyt mies, joka on myöntänyt myyneensä surma-aseen kahdelle tuntemattomalle miehelle toukokuun loppupuolella.

Ostajilla ei ole aseeseen ostolupaa, eli ase myytiin eteenpäin laittomasti. Aseen omistaja kertoi itse poistaneensa aseesta tunnistenumeron, jotta pistoolin alkuperän selvittäminen vaikeutuisi.

- Saimme kuitenkin tunnisteet selville, jolloin omistaja löytyi aserekisteristä, sanoo rikoskomisario Peter Fagerholm.

Aseen mukana mies kertoi myyneensä noin 50 aseeseen sopivaa patruunaa.

Sitä ei vielä tiedetä, miten ase on päätynyt Esa Åkerlundin haltuun. Hän ampui kolme ihmistä Porvoon McDonald'sin edustalla viime viikona tiistaina hampurilaisjonossa syntyneen riidan ja käsirysyn päätteeksi.

Tutkinnajohtaja Fagerholm arvelee, että laillisen aseen myyminen eteenpäin on erittäin harvinaista.

- Kyse on vahvasti yksittäistapauksesta, sillä eihän aseharrastajalle tule mieleenkään myydän laillista asettaan. Viranomainen voi milloin tahansa pyytää nähdä rekisterissä olevia aseita.

Aseen myyjällä on lupa yhteensä neljään aseeseen. Miehen kolme jäljellä olevaa asetta on otettu Pirkanmaan poliisin haltuun lupaharkintaa varten. Aseen myyjää epäillään ampuma-aserikoksesta.

Ampumisen tunnustaneen Esa Åkerlundin kuulusteluissa ei ole sen sijaan edetty.

- Tässä on seinä vastassa, sillä hän ei kertomansa mukaan muista edelleenkään surmista mitään.

Lue myös:

    Uusimmat