Talkoohenki elää Suomen pikkukylissä

Yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä löytyy vielä talouden alamäessä kärvistelevissä kunnissa. Kuntaliitokset pelottavat, mutta EU ei enää ole pelottava mörkö.

300 hengen Höytiän kylä pistää kerran kesässä ranttaliksi ja järjestää Hyvän mielen Höytiä-päivän. Tänä vuonna suosio oli hurja, paikalle tuli peräti pari tuhatta vierasta.

– Meillä noin 80 vapaaehtoista tehnyt monta päivää töitä ja mukana on peräti 20 mökkiläistä. Eli kyllä meillä talkoohenkeä löytyy, vakuuttaa Höytiän kyläpäällikkö Reijo Rokkamäki.

Hyvän mielen Höytiänä kotiseutuaan markkinoiva kylä kiinnostaa kesäasukkaita.

– Ihan varta vasten tullaan aina tänne Höytiä-päivän viettoon. Nimeni vaatii niin, helsinkiläinen Anita Höytiä kertoo.

– Meidän kylää on saatu pidettyä elävänä myös EU:n tuella. Olemme saaneet maisemoitua koulun ympäristön kauniiksi, ja nyt viimeisimpänä saimme hankittua aggregaatin sähkökatkojen varalle, kertoo puolestaan kyläkoulun entinen opettaja ja puuhanainen Tellervo Lehtoranta. Aggregaatin tarpeellisuudesta muistutti läheiselle Hietasaaren karavaanarialueelle kolme vuotta sitten iskenyt trombi, joka teki pahaa jälkeä ja katkoi sähköjä.

EU-rahaa pieni Höytiän kylä on saanut tällä kertaa Kylän kaunistus -hankkeeseen noin 42 000 euroa. Summaan kuuluu myös noin 15 prosentin osuus valtiolta, kunnalta ja kyläyhdistykseltä.

– Kamala byrokratia ja paperisota siinä on käyty, mutta kyllä se kannatti, sanoo Rokkamäki.

Uuraisten kuntaan kuuluvalla Höytiällä ei olla tulevista kuntaliitoksista innoissaan. Pelkona on, että jäädään Jyväskylän takamaille tai pahemmassa tapauksessa Multian kumppaniksi.

– Olen kuullut, että täällä ehkä saattaisi olla yksi kuntaliitoksien kannattaja, sanoo Lehtoranta täysin pokerinaamalla.

Kyläkoulu kukoistaa

Vaikka Höytiä on menettänyt vuosien varrella jo postin ja molemmat kyläkauppansa, niin kyläkoulun lopettamista ei ainakaan tarvitse pelätä.

– Koululla on nyt noin 60 oppilasta ja se jopa kaksinkertainen määrä 70-lukuun verrattuna. Tänne meille muuttaa nykyään paljon lapsiperheitä, joiden vanhemmat käyvät Jyväskylässä töissä. Hiljattain uusittua asfalttitietä pitkin pääsee nopeasti kaupunkiin tai Uuraisten kirkonkylälle.

Entinen kyläkauppiaskin on keksinyt uuden tavan tienata. Kyllikki Janakka-Kivi ja Olavi Kivi uurastavat lakkasoilla ja myyvät marjoja puolella kaupungin torihinnoista.

– Tänä vuonna sato on ollut erittäin runsas. Kyläläiset ovat päättäneet selvitä, ja talkoohenki onkin kaikki kaikessa.

Lue myös:

    Uusimmat