Mainos

Taliban-sissit lujittavat otettaan Kabulista

Ääri-islamilaiset Taliban-sissit tiukensivat otettaan Afganistanin pääkaupungista Kabulista estäen ihmisiä lähtemästä pakoon kaupungista. Talibanien johtaja Mohammad Omar kehotti kaupungista jo lähteneitä palaamaan ja lupasi taata heidän turvallisuutensa. Hän pyysi myös toistamiseen maailman maita tunnustamaan Afganistanin uuden hallituksen.

Uudet vallanpitäjät määräsivät tänään, että kaiken joukkoliikenteen on pysähdyttävä viidesti päivässä, jotta matkustajat voivat osallistua rukoushetkeen lähimmässä moskeijassa. Talibanit ovat ilmoittaneet noudattavansa tiukasti islamilaista sharia-lakia.

Naisten on verhouduttava ja peitettävä kasvonsa eivätkä he saa enää olla töissä toimistoissa, missä he joutuisivat olemaan samoissa tiloissa miesten kanssa. Määräys on erityisen hankala maan arviolta 25 000 sotaleskelle, joista suuri osa on julkisen alan palveluksessa.

Naislääkäreille ja sairaanhoitajille on sen sijaan annettu lupa jatkaa työssään, mikäli he verhoutuvat koko ruumiin ja kasvot peittävään burqaan eivätkä työskentele yhdessä miesten kanssa.

Naapurimaat huolissaan

Taliban-liikkeen nopea sotilaallinen voitto huolestuttaa Afganistanin pohjoisia naapurimaita. IVY-maat pitävät huomenna huippukokouksen Kazakstanissa pohtiakseen talibanien voiton luomia uhkakuvia.

Yhdysvaltain diplomaattien kerrottiin olleen ensi kerran yhteydessä talibaneihin Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa. Uusien vallanpitäjien asiainhoitaja kuvasi tapaamistaan Yhdysvaltain suurlähetystön edustajan kanssa "hedelmälliseksi" ja "myönteiseksi", kertoi uutistoimisto AFP.

Yhdysvallat on aiemmin kehottanut Talibania etsimään kansallista sovintoa ja ilmaissut huolensa ihmisoikeuksista, naisten oikeuksista ja huumekaupasta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.