Mainos

Taliban kiristää entisestään käyttäytymissääntöjä

Kabulia hallitseva ääri-islamilainen Taliban-liike on kiristänyt entisestään kansalaisten elämää sääteleviä määräyksiä. Talibanin uskonnollinen poliisi on rangaissut satoja miesmatkailijoita, jotka olivat siistineet partaansa ja ainakin yksi naislääkäri on tullut piestyksi rikottuaan tiukkoja määräyksiä.

Rangaistuksista kertoivat Talibanin oma radioasema ja Kabulissa työskentelevät ulkomaalaiset avustustyöntekijät. -Seitsemääsataa Kabulista Kandahariin vievällä tiellä ollutta matkailijaa on rangaistu, koska he olivat rikkoneet islamilaista lakia parran ajamisesta, kertoi radioasema Shariat myöhään tiistaina. Radio ei maininnut mitään rangaistuksen laadusta. Uskonnollisen poliisin antamien määräysten mukaan miesten parran täytyy olla niin pitkä, että leukaparrasta kiinnipitävästä nyrkistä pilkistää esiin partakarvoja. Avustustyöntekijöiden mukaan uskonnollinen poliisi on ainakin kerran piessyt kabulilaisessa sairaalassa työskentelevää naista määräysten rikkomisesta.

Talibanin vallattua Kabulin viime vuoden syksyllä järjestö antoi tiukat säännöt varsinkin naispuoliselle väestölle. Mm. naisten työskentely kodin ulkopuolella kiellettiin ja tyttöjen koulunkäyntiä rajoitettiin. Sittemmin määräyksiä on tullut kaiken aikaa lisää: korujen ja meikin käyttö on kielletty ja naisia on kehotettu kävelemään säädyllisesti ja korkoja kopistamatta. Naiset saavat määräysten mukaan työskennellä kodin ulkopuolella ainoastaan terveydenhuollossa, ja siihenkin tarvitaan erityinen lupa uskonnolliselta poliisilta.

Tiukat säännöt ovat johtaneet useiden kansainvälisten avustusjärjestöjen toiminnan keskeytymiseen erityisesti Kabulissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.