Mainos

Talentumin Edita-kaupat peruuntuivat

Mediakonserni Talentum ja valtio ovat peruuttaneet sopimuksen, jonka mukaan Talentum olisi ostanut Editan. Asiasta kertoi Talentum.

Mediayhtiö Talentum ja valtio ovat peruneet sopimuksen, jonka mukaan valtio olisi myynyt muun muassa lehtiä ja kirjoja kustantavan Editan Talentumille.

Talentum kertoi, että sopimus purettiin, koska Editan liiketoimia tarkastettaessa tuli esiin seikkoja, joilla on vaikutusta yhtiön arvoon ja jotka eivät olleet Talentumin tiedossa. Neuvotteluissa ei Talentumin mukaan päästy sellaiseen tulokseen, joka olisi vastannut Talentumin tulos- ja kannattavuustavoitteita ja olisi nykyisten osakkeenomistajien edun mukaista.

-Kun asiaa päästiin lähemmin tutkimaan, niin selvisi sellaisia asioita, joilla oli meistä selvä miinusmerkkinen vaikutus taloudellisiin asioihin. Siitä, kuinka ne vaikutukset voidaan siirtää kauppaehtoihin, emme päässeet yhteisymmärrykseen, sanoo Talentumin toimitusjohtaja Harri Roschier.

Roschier ei halua salassapitovelvollisuuteen vedoten kertoa, mitä selvinneet asiat ovat. Ne ovat kuitenkin hänen mukaansa yleisellä tasolla puhuttuna "lähitulevaisuuden bisnesnäkymiin liittyviä asioita". Seikat tulivat Talentumille yllätyksenä.

- Se ei sen sijaan tullut täytenä yllätyksenä, että Edita ei ole ollut missään hirveän hyvässä tuloskunnossa.

Talentum yhä kiinnostunut Editasta

Talentumin aikeena oli maksaa liikevaihdoltaan itseään tuntuvasti suuremmasta Editasta valtiolle noin 46 miljoonaa euroa, josta käteisen osuus olisi ollut 15,7 miljoonaa euroa. Loput olisivat olleet Talentumin osakkeita, jotka valtio olisi saanut suunnatulla osakeannilla. Kun sopimus julkistettiin joulun alla, Talentum kertoi pyrkivänsä "suurempaan kokoluokkaan". Valtiosta olisi tullut Talentumin osakas 20 prosentin omistuksella.

Jos nyt ilmitulleet seikat olisivat olleet Talentumin tiedossa ennen kaupantekoa juuri ennen joulua, ei kauppaa olisi toimitusjohtaja Roschierin mukaan välttämättä peruttu.

- Mutta hintatason olisi pitänyt meidän mielestämme olla vähän matalampi, hän huomauttaa. Talentum on Roschierin mukaan yhä kiinnostunut Editasta, mutta toistaiseksi kauppa on pantu jäihin.

Myyjä eli valtiovarainministeriö valtion edustajana ei kommentoinut tänään syitä, miksi kauppa purettiin. Ministeriön finanssineuvoksen Jarmo Väisäsen mukaan kaupan peruuntuminen ei kuitenkaan johdu Editan huonosta tuloskunnosta.

- Kun esisopimus allekirjoitettiin ennen joulua, niin siinä yhteydessä käytiin koko Edita-konserni läpi. Siellä osa (ilmenneistä tiedoista) on ollut Editan silloista arvoa nostavia ja osa arvoa alentavia. Nyt ostaja ilmeisesti arvioi alentavat tekijät suuremmiksi ja esitti alkuperäisen kauppahinnan alentamista tavalla, joka ei valtiota tyydyttänyt, Väisänen sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.