Mainos

Talentum niukasti voitolle

Talentum-konsernin tammi-syyskuun liikevaihto laski 4 % vuoden 2000 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 81,9 miljoonaa euroa. Liiketappiota kertyi 2,0 miljoonaa euroa, missä on roima pudotus viime vuoden vastaavan ajan 12,4 miljoonan liikevoitosta. Talentumin osakekohtainen tulos oli putosi 0,99 eurosta 0,01 euroa tappiolle.

Talentum kertoo osavuosikatsauksessaan, että vuoden kolmannen neljänneksen edetessä Suomen mainosmarkkinat heikkenivät edelleen. Tammi-syyskuussa mainonta väheni 3,3 %, ja toimipaikkailmoittelu 13,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Syyskuussa mediamainonta väheni 5,7 % ja toimipaikkailmoittelun lasku oli 37 %. Mainonnan väheneminen heikentää Talentum-konsernin lehtien, premedian, verkkopalveluiden ja tv-mainoselokuvatuotannon toimintaedellytyksiä, ja muuttuneen markkinatilanteen edellyttämiin toimenpiteisiin kannattavuuden parantamiseksi on ryhdytty. Kirjojen kustantaminen sujui suunnitellusti, yhtiö kertoo.

Internet-markkinoiden epävarmuus jatkui kolmannella vuosineljänneksellä, ja Talentum-konserniin kuuluvan Satama Interactiven markkinatilanne pysyi vaikeana. Verkkopalveluiden (Talentum.com) kehittäminen eteni yhtiön mukaan suunnitellusti, mutta yleinen mainos- ja Internet-markkinoiden epävarmuus hidasti liikevaihdon kasvua ja kannattavuuden paranemista. Liiketappiota syntyi kolmannella neljänneksellä -0,8 milj. euroa.

Elokuun lopussa Talentum Oyj ja Talentum Media Oy sopivat yt-neuvotteluissa lomautuksista. Lomautukset toteutetaan kuluvan syksyn aikana eri yksiköissä työmäärän mukaan vaihdellen siten, että keskimääräinen lomautusaika on kaksi viikkoa. Myös Talentum Digital Media Oy:ssä toteutetaan lomautukset. Lomautukset koskevat noin 250 työntekijää ja niiden vaikutus kohdistuu pääosin vuoden viimeiselle neljännekselle.

Talouskasvu on hidastunut ja toimintaympäristön yleinen epävarmuus jatkuu loppuvuonna. Tämä ennakoi mainonnan kokonaisvolyymien pysyvän nykyisellä tasolla tai laskevan edelleen, Talentum kertoo. Myös Internet-konsultoinnin markkinat tulevat olemaan edelleen epävakaassa tilanteessa.

Talentum kertoo, että heikentyneen taloustilanteen vaatimiin sopeutustoimiin on ryhdytty, ja toimenpiteitä suunnataan myös koko seuraavalle vuodelle. Säästötoimenpiteet koskevat koko Talentum-konsernia, mutta erityisesti lehden kustantamisen alueella markkinatilanne on muuttunut selvästi. Heikentyneestä markkinatilanteesta huolimatta lehtien kannattavuus säilyy selvästi voitollisena.

Talentum kertoo kirjankustantamisen kannattavuuden säilyy loppuvuonna hyvänä. Lehtien kannattavuus on alle viime vuoden vastaavan ajanjakson tason, mutta kannattavuuden heikkeneminen on saatu pysähtymään. Premedian kannattavuus heikkenee myös mainonnan volyymien laskun seurauksena, toisaalta euroon siirtymisen ennakoidaan lisäävän tuotantokapasiteetin kysyntää.

Yhtiön tämän hetken arvion mukaan Talentum-konsernin tulos on vuonna 2001 niukasti voitollinen. Tämä edellyttää, että markkinatilanne ei enää heikkene. Vuodelle 2002 yhtiö odottaa parantuvaa tuloskehitystä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.