Mainos

Talebanille tappioita Pohjois-Afganistanissa

Ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen joukot joutuivat tänään vetäytymään pohjoisesta Mazar-i-Sharifin kaupungista kiivaiden taistelujen jälkeen. Toisten kaupungista saatujen tietojen mukaan Talebanin kannattajat pakotettiin peräytymään suurimmasta osasta kaupunkia. Taleban valtasi kaupungin viikonvaihteessa.

Talebanin joukot kävivät kiivaita taisteluja eilen ja tänään shiamuslimien Hezb-i-Wahdat -miliisin kanssa. Tiettävästi Talebanin vastaisiin taisteluihin osallistuivat myös kenraali Abdul Malikin joukot, jotka viikonvaihteessa avustivat Talebania kaupungin valtauksessa.

Taistelut taukosivat tänään, minkä jälkeen kaupungissa levisi tieto Talebanin vetäytymisestä.

Yhdysvallat vaati Afganistaniin laajaa hallitusta

Yhdysvallat kehottaa Afganistanissa valtaa pitävää ääri-islamilaista Taleban-liikettä muodostamaan maahan laajapohjaisen hallituksen. Yhdysvallat ei tässä vaiheessa aio tunnustaa nyt jo lähes koko Afganistania hallussaan pitävän liikkeen muodostamaa hallitusta.

Taleban on viimeisimpien sotilaallisten menestysten jälkeen vaatinut hallitukselleen kansainvälistä tunnustusta mm. YK:ssa, islamilaisten maiden järjestössä ja liittoutumattomien maiden järjestössä.

Toistaiseksi hallituksen ovat tunnustaneet vain Pakistan, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikuntien liitto. Naapurimaa Pakistan tunnusti Talibanin hallituksen sunnuntaina ensimmäisenä ulkomaana.

Talebania vastaan taistelleen sotapäällikön Ahmed Shah Masoodin on vahvistamattomien tietojen mukaan kerrottu olleen yhteydessä Talibanin johtoon aikomuksenaan neuvotella rauhasta.

Kirgisia valmistautuu afgaanipakolaisten varalta

Keskiaasialainen Kirgisia valmistautuu vastaanottamaan kymmeniätuhansia pakolaisia Afganistanista. Kirgisian viranomaiset ovat pystyttäneet Tadzhikistanin vastaiselle rajalle pakolaiskeskuksia, joihin voidaan majoittaa lähes 20 000 pakolaista.

Pakolaiskeskusten rahoituksesta vastaavat Kirgisian hallitus ja YK:n pakolaisjärjestö. Alueelle toimitetaan myös elintarvikkeita, lääkkeitä ja vaatteita.

Uzbekistan sulki ainoan rajanylityspaikan Afganistaniin

Uzbekistan on sulkenut ainoan rajanylityspaikkansa Afganistaniin. Rajan sulkemisella halutaan varatutua Pohjois-Afganistanissa viime päivinä kiihtyneisiin taisteluihin.

Afganistaniin ei päästetä Uzbekistanista ketään. Silminnäkijöiden mukaan vain joitakin ulkomaisia avustustyöntekijöitä on päästetty Afganistanista rajan yli Uzbekistaniin.
(MTV3-STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.