Mainos

Talebanien päähän ampuma tyttö vahvoilla Nobelin saajaksi

Vuosi sitten talebanien päähän ampuma pakistanilainen teinityttö Malala Yousafzai on vahva suosikki perjantaina jaettavan Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Tyttöjen koulunkäynnin puolesta kampanjoiva 16-vuotias Malala kuljetettiin haavoittumisensa jälkeen hoitoon Birminghamiin Britanniaan, missä hän jatkaa nyt opiskelua. Malala on sanonut haluavansa palata kotimaahansa Pakistaniin talebanien uusista uhkauksista huolimatta.

Talebanien edustajan mukaan Malalaa vastaan hyökätään uudelleen, kun se on mahdollista. Talebanien mielestä tyttö ei ole urhoollinen eikä rohkea.

Myös vedonlyöjien suosikki

Malala on myös vedonlyöntiyhtiöiden suosikki Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Muiden kärkinimien joukossa on muun muassa kongolainen lääkäri Denis Mukwege, amerikkalainen väkivallattoman vastarinnan pioneeri Gene Sharp, tietovuotaja Edward Snowden, sekä ihmisoikeusaktivisteja Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Joidenkin mielestä palkinto olisi 16-vuotialle Malalalle liian raskas taakka kannettavaksi.

– En ole varma, olisiko rauhanpalkinnon myöntäminen lapselle sopivaa eettisestä näkökulmasta katsottuna, tukholmalaisen rauhantutkimuslaitos Siprin Tilman Brueck totesi.

Hän ehdotti palkinnon myöntämistä Kolumbian rauhanneuvottelijoille tai Burman oppositiolle.

Rauhan palkintoon perehtynyt historioitsija Asle Sveen sanoo puolestaan, että komitea saattaa kallistua Mukwegen puoleen.

Mukwege on auttanut Kongon sodassa raiskattuja naisia ja on aiemmin saanut muun massa YK:n ihmisoikeuspalkinnon ja Olof Palmen muistopalkinnon työstään rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta.

Palkinnon saaja julkistetaan perjantaina Oslossa.

(MTV3 - STT - AFP- NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.