Mainos

Taleban: Yli sata kuoli iskussa sairaalaan

Talebanin mukaan Yhdysvallat on pommittanut siviilikohteita ja käyttää kemiallisia ja biologisia aseita.

Satapaikkaisen sairaalan potilaat ja henkilökunta saivat surmansa Yhdysvaltain pommin tuhottua sairaalarakennuksen Heratissa viime yönä, Afganistania hallitsevan Talebanin edustaja kertoi.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se ei voi sen paremmin vahvistaa kuin kieltääkään sairaalan tuhoamista.

Talebanin Pakistanin-suurlähettiläs Abdul Salam Zaeef kertoi tiedotustilaisuudessaan, että sairaalan potilaat, lääkärit ja hoitajat, yhteensä yli sata henkilöä, "kärsivät marttyyrikuoleman" pommituksessa.

-Nyt on käynyt selväksi, että amerikkalaiskoneiden maalina on Afganistanin kansa. Tarkoituksena on rankaista Afganistania islamilaisen järjestelmän valitsemisesta, Zaeef sanoi.

Jo aikaisemmin talebanien Bakhtar-uutistoimisto kertoi pommin osuneen sairaalaan, mutta ei maininnut kuolleiden määrää. Sairaalan tuhoutumista ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Zaeefin mukaan jo yli tuhat siviiliä on kuollut kolmen pommitusviikon aikana Afganistanissa.

Yhdysvallat käyttää biologisia aseita?

Taleban on tänään syyttänyt Yhdysvaltoja myös kemiallisten ja biologisten aseiden käytöstä.

-Heratin ja Kandaharin lääkärit kertoivat tänään minulle löytäneensä merkkejä siitä, että amerikkalaiset käyttävät kemiallisia ja biologisia aseita hyökkäyksissään, vakuutti Talebanin tiedotusministeri Abdul Hanan Himat uutistoimisto Reutersille.

-Merkit ovat selvästi nähtävissä haavoittuneissa: myrkytyksen oireet ovat eräitä niistä, Himat jatkoi.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kiisti syytökset suoralta kädeltä.

-Tämä ei missään tapauksessa ole totta, vakuutti Pentagonin tiedottaja Victoria Clarke.

Pommitukset jatkuivat

Yhdysvallaton tänään jatkanut talebanien etulinjojen pommittamista Kabulin pohjoispuolella. Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun amerikkalaiskoneet iskivät talebanien etulinjoihin.

Silminnäkijöiden mukaan osa amerikkalaiskoneiden pommeista putosi harhaan ja osui opposition puolelle. Tätäkään havaintoa Pentagon ei vahvistanut, vaan tyytyi ainoastaan toteamaan, että se ei keskustele käynnissä olevista operaatioista.

Lähellä etulinjaa olleiden lehtikuvaajien mukaan ainakin kaksi pommia putosi lähelle opposition asemia. Talebaneja vastustavan pohjoisen liittouman kenraali Baba Jan sanoi, ettei iskuilla toistaiseksi ole juuri ollut vaikutusta Talebanin linjoihin.

-Amerikkalaiset luulevat kaatavansa Talebanin muutaman päivän pommittamisella. Me olemme taistelleet 23 vuotta, emmekä ole vielä onnistuneet tuomaan rauhaa Afganistaniin, hän sanoi.

YK-lähteiden mukaan talebanit ovat tänään lopettaneet Mazar-i-Sharifin pohjoisosassa sijaitsevien YK:n toimitilojen miehittämisen. Lisäksi he palauttivat varastamansa omaisuuden sen jälkeen, kun mullah Muhammad Omar oli antanut asiaa koskevan määräyksen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.