Mainos

Taleban varoittaa Irania - sota ei silti todennäköinen

Afganistania hallitseva Taleban-liike varoittaa Irania hyökkäämästä alueelleen. -Jos meidän maatamme vastaan hyökätään, puolustamme sitä kaikella voimallamme ja verellämme, sanoo Talebanin edustaja Mullah Wakil Ahmed.

Eilen Iran uhakasi Afganistania kovilla toimilla, jos se ei vapauta yli 70:tä panttivankinaan pitämää iranilaista. Iran on siirtänyt Afganistanin vastaiselle rajalle noin 70 000 sotilasta - virallisen ilmoituksen mukaan sotaharjoituksia varten. Amerikkalaisten lehtitietojen mukaan sikäläiset asiantuntijat pitävät Iranin iskua Afganistaniin mahdollisena.

Täysimitainen sota epätodennäköinen

Useimmat tarkkailijat uskovat kuitenkin, ettei Afganistanin ja Iranin välillä puhkea täysimittaista sotaa. Iranin korkein johtaja Ajatollah Ali Khamenei on myös vakuuttanut samaa, kertoi johtava iranilainen lehti sunnuntaina. Englanninkielinen Tehran Times kertoi Khamenein sanoneen viime torstaina, ettei Iranin ja Afganistanin välille tule sotaa. Maiden kiista ulottuu kuitenkin paljon syvemmälle kuin panttivankeihin. Tarkkailijoiden mukaan Iran yrittää karistaa yltään keskiaikaisen islamilaisen valtakoneiston kuvan ja pelkää, että Taleban vahingoittaa muslimien mainetta. Kyseessä on myös sunni- ja shiamuslimien välinen kiista - talebanit ovat sunneja, iranilaiset taas shiamuslimeja. Kaiken lisäksi Iran ja talebanit kilpailevat keskenään rahaa tuottavista öljyputkista, joita myöten öljyä siirretään Keski-Aasiasta Arabianmerelle.

Iranin hyökkäys olisi epäviisasta

Iranin mahdollinen hyökkäys Afganistaniin olisi jopa maan omien hengellisten piirien mukaan epäviisasta. Eräs iranilainen uskonnollinen johtaja muistutti sunnuntaina, että Taleban koostuu sissiyksiköistä ja taisteleminen sen alueella olisi samaa kuin itsemurha. Talebanit ovat jo kukistaneet omalla maaperällään neuvostoliittolaiset joukot, hän muistutti. Myöskään Taleban-liikkeellä ei todennäköisesti ole suurempia haluja hyökätä Iraniin. Talebanin joukkojen viimeaikaiset valloitukset Pohjois-Afganistanissa ovat jo saaneet hälytyskellot soimaan naapurivaltioissa Uzbekistanissa, Tadzhikistanissa, Kirgisiassa ja Kazakstanissa. Lisäksi Talebanilla on vielä vihollisia voitettavanaan omassa maassaan.

Taleban-liike on viime viikkoina vallannut tärkeitä tukikohtia vastustajiltaan Pohjois-Afganistanissa ja sillä on nyt noin 90 prosenttia maasta valvonnassaan. Yhden tällaisen valtauksen yhteydessä talebanit ottivat Iranin mukaan 10 iranilaista diplomaattia ja yhden toimittajan panttivangeiksi. Talebanit vapauttivat viikonvaihteessa viisi iranilaista siviiliä, joista kaksi oli vangittu viime vuonna ja kolme elokuussa. Kaikki viisi palasivat sunnuntaina Teheraniin. Iran kiitti sitä lauantaina, mutta vaati edelleen myös muiden kansalaistensa vapauttamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.