Mainos

Taleban vannoo jatkavansa taistelua

Taleban on vannonut jatkavansa asemiensa puolustamista Afganistanissa ja sanoi, ettei sillä ole mitään aikomusta lähteä eteläisestä tukikohdastaan Kandaharin kaupungista. -Joukkomme ovat hyvin järjestäytyneet ja päättäneet puolustaa nykyisin hallinnassamme olevia alueita, sanoi Talebanin hengellisen johtajan mullah Mohammad Omarin edustaja Tayab Agha ulkomaisille toimittajille Spin Boldakissa.

Aghan mukaan mullah Omaria sitoo "uskonnollinen velvollisuus" jäädä Kandahariin ja kaupungin puolesta taistellaan viimeiseen asti. Aghan lisäsi Talebanin toivovan, että "kaikkivaltias Allah murtaa Amerikan".

Aghan sanoi myös, ettei Taleban-liike ole enää missään yhteydessä terrorismista epäiltyyn Osama bin Ladeniin eikä heillä ole tiedossa bin Ladenin nykyistä olinpaikkaa. -Meillä ei ole mitään tietoa, missä hän on. Meillä ei ole nyt häneen mitään suhteita eikä mitään yhteyksiä, Tayab Agha sanoi.

Yhdysvallat: Taleban vielä iskukunnossa

Yhdysvaltain johtaman terrorismin vastaisen liittouman tiedottaja Kenton Keith sanoi tänään Islamabadissa, että vaikka Taleban-joukot ovatkin luhistumispisteessä, ovat ne vielä kykeneväisiä sotilaalliseen vastaiskuun.
Taleban hallitsi vielä muutama viikko sitten noin 90:tä prosenttia Afganistanista, mutta nyt sillä on hallussaan enää kaksi merkittävää kaupunkia: Kandahar etelässä ja Kunduz pohjoisessa. Yhdysvaltain sotilaskoneet ovat tänään jatkaneet molempien alueiden pommittamista.

Talebania vastaan taistelevat pohjoisen liiton joukot ovat esittäneet Talebanille uhkavaatimuksen perääntyä Kunduzista huomisaamuun mennessä. -Talebanilla on huomisaamuun asti aikaa antautua. Sen jälkeen heidän on vastattava seurauksista, sanoi pohjoisen liiton komentaja, kenraali Nazir Mahmad.

Pohjoisen liiton joukot piirittävät Kunduzia noin parinkymmenen kilometrin etäisyydellä. Talebanilla arvioidaan olevan alueella jopa 10 000 taistelijaa. Kunduzin hallinnasta on käyty neuvotteluja pohjoisen liiton ja talebanien välillä tuloksetta jo päivien ajan. Taleban on tarjoutunut vetäytymään kaupungista, mutta vain jos YK takaa sen joukkojen turvallisuuden. YK sen enempää kuin Yhdysvallat tai Britannia eivät ole suostuneet puuttumaan tilanteeseen.

Afganistanin tulevaisuuskokous Berliinistä Bonniin

Afganistanin etnisten ja poliittisten ryhmittymien edustajat kokoontuvat ensi viikolla YK:n johdolla Saksaan pohtimaan Talebanin jälkeisen hallinnon järjestämistä. Odotukset neuvottelujen suhteen eivät ole kuitenkaan järin korkealla.

YK ilmoitti aiemmin tänään, että kokouksen pitopaikka on muutettu Berliinistä Bonniksi. Neuvottelut järjestetään "mukavassa turvallisessa paikassa Bonnin lähellä", YK:n edustaja kertoi. Neuvottelujen on määrä alkaa maanantaina.

Taleban-liikkeen syrjäyttämä presidentti ja pohjoisen liiton virallinen johtaja Burhanuddin Rabbani epäilee, ettei neuvotteluissa saada merkittäviä tuloksia aikaan. Rabbanin mukaan kokous on tärkeä, mutta se ei käsittele kaikkein olennaisimpia ongelmia. -Tärkeimmistä ongelmista on keskusteltava Afganistanissa eikä sen ulkopuolella, Rabbani sanoi venäläisessä Vremja Novosti -lehdessä. Hän lisäsi toivovansa, että kyseessä olisi viimeinen Afganistanin ulkopuolella pidettävä kokous, jossa päätetään Afganistanin asioista.

Myös Britannian ulkoministeri Jack Straw varoitti asettamasta odotuksia liian korkealle. -Kestää jonkin aikaa ennen kuin Afganistaniin saadaan perustettua täysin toimintakykyinen hallitus, joka vastaa normaalin kansallisvaltion hallitusta, Straw sanoi Lontoossa pitämässään tiedotustilaisuudessa. -Joka tapauksessa merkit ovat paremmat kuin mitä ne olivat ennen, hän jatkoi.

Asiantuntijat ovat erityisen huolissaan siitä, että Afganistanin eteläosassa enemmistönä asuvat pataanit ovat tulevassa kokouksessa aliedustettuja. Pataanit olivat talebanien tärkeintä tukijoukkoa.

Tärkeimmät ryhmät edustettuina

Neuvotteluihin on kutsuttu pohjoisen liiton edustajien lisäksi myös Afganistanin entisen kuninkaan tukijoukkoja sekä Iranissa ja Pakistanissa eläviä afgaaniryhmiä. YK:n tavoitteena on muodostaa Afganistaniin laajapohjainen ja eri väestöryhmiä edustava hallitus.

Tällä hetkellä Kabulia hallitseva pohjoinen liitto on ilmoittanut osallistuvansa neuvotteluihin, mutta se suhtautuu kuitenkin varauksella vallanjakoon muiden ryhmittymien kanssa. Pohjoisen liiton valtuuskuntaa Saksassa johtaa sisäministerinä toimiva Yunus Qanuni. Myös Roomassa maanpaossa elävä entinen kuningas Zahir Shah on sanonut lähettävänsä omat edustajansa neuvotteluihin.

Pohjoisen liiton Intian-edustaja Masood Khalili on tänään ehdottanut, että 87-vuotiaasta Shahista voisi tulla Afganistanin "symbolinen presidentti". Myös Yhdysvallat on myöntänyt, että ex-kuninkaalla voisi olla yhdistävä rooli Afganistanin tulevassa hallinnossa, mutta että tämän roolin pitäisi olla "symbolinen".

YK on toivonut, että Talebanin aikakaudella alistetut naiset otettaisiin mukaan neuvotteluihin Afganistanin tulevaisuudesta. Pohjoinen liitto ilmoitti tänään lähettävänsä ainakin yhden naisen Saksaan. Myös ex-kuningas Shahin neuvonantaja sanoi, että kokoukseen lähtevään valtuuskuntaan aiotaan nimittää "yksi tai kaksi naista". Hän ei kertonut naisten henkilöllisyyksiä, mutta sanoi, että heidät valitaan Yhdysvalloissa tai Saksassa elävien afgaaninaisten joukosta.

Afganistanin osapuolten lisäksi neuvotteluihin odotetaan diplomaatteja Yhdysvalloista, Britanniasta, Pakistanista ja Venäjältä.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Pääkaupungissa Kabulissa Talebanien lähtö on vapauttanut afgaanit jälleen myös huvittelemaan. Ensimmäiset elokuvateatterit ovat jo avanneet ovensa.

(Kymmenen uutiset 21.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.