Mainos

Taleban: USA käyttää biologisia ja kemiallisia aseita

Afganistania hallitseva Taleban syytti tänään Yhdysvaltoja biologisten ja kemiallisten aseiden käytöstä Afganistanin sotaoperaatiossa. Lääkärit ovat havainneet merkkejä myrkytystilasta hoitaessaan haavoittuneita Heratissa ja Kandaharissa, Talebanin edustaja Abdul Hanan Hemat sanoi uutistoimisto Reutersille.

Hematin mukaan Yhdysvallat jatkoi viime yönä siviiliuhreja vaatineita ilmaiskujaan maan eteläosassa. 18 ihmistä sai surmansa ja kolmisenkymmentä haavoittui hyökkäyksessä Uruzgan maakunnan pääkaupunkiin Tarin Kotiin.

Taleban ilmoitti myös löytäneensä jäänteitä amerikkalaishelikopterista, joka saattoi osallistua Kandahariin tehtyyn kommandoiskuun, pakistanilainen uutistoimisto AIP kertoi.

Talebanin mukaan Kandaharin läheltä Babi Sahibin vuorelta oli löytynyt helikopterin osia ja verijälkiä. Paikalla oli merkkejä myös siitä, että toinen helikopteri olisi käynyt noutamassa ruumiit, Talebanin Peshawarin-konsuli Maulawi Najibullah sanoi AIP:lle.

Yhdysvallat ilmoitti menettäneensä yhden helikopterin onnettomuudessa Pakistanissa lauantaina vastaisena yönä, jolloin kommandoisku Kandahariin tehtiin. Pentagon kiisti, että talebanit olisivat onnistuneet ampumaan sen alas.

Talebanin väitteitä pudonneesta kopterista tai Yhdysvaltain biologisten ja kemiallisten aseiden käytöstä ei ole voitu vahvistaa muista lähteistä.

Yhdysvallat pommitti rintamalinjoja


Pohjoisen liittouman komentajien mukaan amerikkalaiskoneet moukaroivat tänään Talebanin kahta tukikohtaa strategisesti tärkeän Masar-i-Sharifin eteläpuolella. Myös Talebanin uutistoimisto Bakhtar kertoi raskaista pommituksista.

Yhdysvallat aloitti jo viikonvaihteessa talebanien rintamien pommitukset, mikä merkitsee tukea Talebania vastaan taistelevan pohjoisen liittouman joukoille.

Yhdysvaltain ilmaiskut eivät ole kuitenkaan merkittävästi heikentäneet Talebanin sotavoimien taistelukykyä, kertoi Taleban-liikkeen edustaja Hemat tänään uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa korkeintaan kymmenes kalustosta on tuhoutunut kaksiviikkoisen sotarupeaman aikana. Pommituksissa on tuhoutunut kaksi ammusvarastoa Kabulissa ja yksi Kandaharissa, hän sanoi.

Hematin mukaan talebanit ovat myös selvinneet lähes ilman miestappioita. Myös terrorismista epäilty Osama bin Laden taistelijoineen on selvinnyt lähes tappioitta.

-Heillä on hyvin vahvoja tukikohtia salaisissa paikoissa, joita Yhdysvallat ei ole kyennyt paikallistamaan, Hemat sanoi.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.