Mainos

Taleban uhkaa uusilla iskuilla ulkomaalaisia vastaan

Norjassa ihmeteltiin sitä, että ulkoministerin matkan yksityiskohdista kerrottiin ministeriön nettisivuilla jo joulukuussa. Tiedoissa mainittiin, että ministeri asuu Serena-hotellissa.

Afganistanilainen Taleban-liike on uhannut uusilla iskuilla ulkomaalaisia vastaan pääkaupungissa Kabulissa. Liikkeen edustajan mukaan iskuja suunnitellaan ennen muuta ulkomaalaisten suosimiin ravintoloihin.

Uhkaus annettiin päivä sen jälkeen kun seitsemän ihmistä kuoli iskussa kabulilaiseen hotelliin. Kuolleista kolme oli ulkomaalaisia.

Afganistanissa vierailulla ollut Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störe asui hotellissa, mutta selvisi iskusta ilman vammoja. Sen sijaan norjalainen valokuvaaja kuoli ja yksi Norjan ulkoministeriön työntekijä haavoittui vakavasti räjähdyksessä.

- Pidämme kaikkia niitä Kabulin ravintoloita, joissa ulkomaalaiset käyvät syömässä, mahdollisina kohteina, sanoi Talebanin edustaja Zaniullah Mujahid uutistoimisto AP:lle.

Taleban ilmoitti tehneensä iskun ulkomaalaisten käyttämään Serena-hotelliin ja sanoi ajoittaneensa iskunsa juuri Stören vierailun ajaksi.

Neljä pidätetty iskusta

Afganistanin poliisi on pidättänyt neljä miestä epäiltynä hotelli-iskusta.

- Me olemme ottaneet kiinni tämän terrori-iskun suunnittelijat, sanoi Afganistanin tiedustelupalvelun päällikkö Amrullah Salah.

Ulkoministeri Störe lyhensi hyökkäyksen vuoksi vierailuaan ja lähti paluumatkalla jo tänään. Hän tapasi ennen lähtöään Afganistanin presidentin Hamid Karzain.

Surmansa saaneiden joukossa oli yksi norjalainen toimittaja, yksi filippiiniläinen ja yksi amerikkalainen. Hotellissa oli hyökkäyshetkellä myös yksi suomalainen poliisi, mutta hän ei haavoittunut iskussa.

Avoimuus oudoksutti

Norjan vakuutti, että maan suhtautuminen Afganistaniin pysyy ennallaan hotelli-iskusta huolimatta. Norjan oppositio antoi tukensa hallituksen näkemykselle suurkäräjien istunnossa.

Pääministeri Jens Stoltenberg ei usko, että Störe olisi ollut hyökkäyksen kohteena. Stoltenbergin mukaan Norjan viranomaisilla ei ole mitään tietoa, jonka mukaan norjalaisiin suhtauduttaisiin nurjasti Afganistanissa.

Norjassa oudoksuttiin tietoa, jonka mukaan ulkoministerin matkan yksityiskohdista kerrottiin ministeriön nettisivuilla jo joulukuussa. Mukana on myös tieto siitä, että ministeri asuu vierailunsa aikana juuri Serena-hotellissa.

(MTV3-STT-AFP-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.