Taleban-sissit valtasivat Kabulin

Afganistanin Taleban-sissien muodostama väliaikainen neuvosto pyysi kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Afganistanin islamilaisen valtion. Vetoomukseen vastasi Pakistan, joka ilmoitti lähettävänsä valtuuskuntansa neuvottelemaan Kabuliin.

Uudet vallanpitäjät kielsivät heti tänään naisia työskentelemästä toimistoissa. Kabulin radio kehotti lisäksi naisia peittämään kasvonsa hunnulla poistuessaan kodeistaan. Sissit ovat ilmoittaneet, että maasta tehdään tiukasti islamin oppeja noudattava valtio.

Taleban-sissit ilmoittivat perustaneensa väliaikaisen neuvoston hallitsemaan Afganistania presidentti Burhanuddin Rabbanin hallituksen tilalle. Sissit valtasivat maan pääkaupungin Kabulin viime yönä. Kaikki keskeiset rakennukset olivat heidän hallussaan tänään.

Taleban on luvannut armahtaa kaikki hallituksen joukot, jotka antautuvat ja luovuttavat aseensa, kertoi sissien edustaja. Hänen mukaansa sissit ovat vallanneet myös Afganistanin armeijan päämajan pohjoisessa Khairkhanan esikaupungissa.

Talebanin johtajan Mohammad Omarin lausunnon mukaan Afganistania hallitsevaa kuusihenkistä neuvostoa johtaa hänen varamiehensä, Mohammad Rabbani. Burhanuddin Rabbanin hallitus ei ole enää vallassa, kerrottiin maan uutistoimiston välittämässä lausunnossa.

Entinen presidentti hirtettiin

Taleban-sissit kertoivat hirttäneensä maan entisen presidentin Najibullahin sekä hänen veljensä pääkaupungin valtauksen jälkeen. Kansainvälisistä avustusjärjestölähteistä kerrottiin, että monia muitakin on hirtetty.

Silminnäkijöiden mukaan sissit valtasivat Kabulin ilman suurta vastarintaa perjantain vastaisena yönä. Avustustyöntekijöiden mukaan kaduilla kuitenkin taisteltiin kiivaasti ja rakennuksia vaurioitui raskaiden aseiden tulituksesta. Sissit sallivat Kansainvälisen Punaisen Ristin jatkaa työtään maassa.

Talebanin edustaja kertoi, että sissit olivat etsimässä presidentti Burhanuddin Rabbania sekä maan pääministeriä ja armeijan johtajaa Kabulista, mutta heidän olinpaikastaan ei ollut tietoa. Afganistanin Intian-suurlähettilään mukaan syrjäytetyn hallituksen jäsenet ovat tuntemattomassa paikassa Kabulin pohjoispuolella.

Pääkaupungista saatujen tietojen mukaan maan entinen presidentti Najibullah haettiin YK:n tiloista, missä hän on ollut viimeiset neljä ja puoli vuotta, ja hänet hirtettiin julkisesti kadulla. Yli tuhannen ihmisen joukko kerääntyi paikalle katsomaan, kun Najibullahin ja hänen veljensä ruumiit asetettiin parlamenttitalon lähistölle roikkumaan.

Maan varaulkoministeri Adbul Rahim Ghafoorzai ilmoitti aiemmin, että hallituksen joukot ovat jättämässä pääkaupungin välttääkseen verilöylyn ääri-islamilaisten sissien kanssa. Ministerin mukaan presidentti harkitsee vallasta luopumisesta. Ghafoorzai ei vielä osannut kertoa mahdollisen uuden johtajan nimeä. Hän sanoi kuitenkin toivovansa, että vuonna 1973 syrjäytetty kuningas Zahir Shah palaisi Afganistaniin. Ministeri uskoo, että myös sissit hyväksyisivät Shahin paluun.

Najibullah - "Kabulin teurastaja"

Afganistanin entinen presidentti Najibullah oli ollut käytännössä vankina YK:n tiloissa Kabulissa aina siitä saakka, kun ääri-islamilaiset sissit suistivat hänet vallasta huhtikuussa 1992.

Najibullah oli hakenut itse turvapaikkaa YK:lta, ja järjestelyn piti olla tilapäinen. Najibullah jäi kuitenkin asumaan YK-rakennukseen vuosiksi, koska YK sen enempää kuin Afganistanin hallituskaan ei päässyt sopuun siitä mitä hänelle olisi pitänyt tehdä. Tämän "Kabulin teurastajan" kohtalo sinetöitiin tänään, kun toiset ääri-islamilaiset sissit tunkeutuivat Kabuliin: he hirttivät ensi töikseen Najibullahin presidentinpalatsin portin kupeeseen.
-Tapoimme hänet, koska hän murhasi meidän kansaamme, sanoi yöllä kaupunkiin marssinut Taleban-komentaja.

Arvostelijoiden mukaan Najibullah oli syyllinen satojentuhansien ihmisten kuolemaan 14-vuotisen sisällissodan aikana. Vankkumattomana kommunistina tunnettu Najibullah valittiin presidentiksi seitsenvuotiskaudeksi vuonna 1987. Hän oli silloisen neuvostojohtajan Mihail Gorbatshovin suojatti.

YK:n mielestä Najibullah oli ansiokkaasti mukana neuvotteluissa, jotka johtivat neuvostojoukkojen vetäytymiseen maasta vuonna 1989. Afganistanilaiset muistavat kuitenkin hyvin ajan ennen ja jälkeen tämän lyhyen "kuherruskuukauden". Vuosina 1979-85 Najibullah johti pahamaineista salaista poliisia Khadia, josta hän muovasi kovia otteita käyttävän KGB:n kaltaisen järjestön.

Mikä ihmeen Taleban?

Taleban-sissiliike on kahdessa vuodessa pyyhkäissyt syrjään joukon kilpailevia sissiryhmiä, vallannut lähes koko Afganistanin, hirttänyt maan entisen presidentin ja ilmoittanut perustavansa maahan tiukasti islamin oppeja noudattavan järjestelmän.

Liike pulpahti esiin Kandaharin maakunnassa maan eteläosassa vuoden 1994 lopussa. Sen perustivat koraanikoulujen oppilaat johtajanaan Mohammad Omar, noin 30-vuotias entinen sissisotilas, joka haavoittui useaan kertaan taisteluissa neuvostoliittolaisia vastaan 1980-luvulla.

Talebanin kannatusta kasvattivat nopeasti yleinen sotaväsymys - olihan maassa käyty sisällissotaa 14 vuotta - sekä monien vastenmielisyys paikallisia sotapäälliköitä kohtaan. Vaikka liike koki monia sotilaallisia takaiskuja viime vuonna, se on osoittautunut yhtenäisemmäksi ja kurinalaisemmaksi kuin eripurainen hallitus ja kilpailevat sissiryhmittymät.

Liike on pysynyt varsin salamyhkäisenä eikä se ole paljastanut paljoakaan rakenteestaan tai poliittisista päämääristään. Hallitsemillaan alueilla se on kohdannut myös vastustusta kieltäessään televisiot, sulkiessaan tyttökoulut ja pakottaessaan naiset peittämään kasvonsa.

Yleisesti ottaen liikkeen hallinto on kuitenkin ollut ilmeisen tehokasta, ja korruptioon on puututtu ankaralla kädellä. Kukaan ei silti tiedä, millaista Afganistania Taleban nyt ryhtyy muokkaamaan.

Afganistan pähkinänkuoressa:


Asukasluku: 
Noin 17 miljoonaa. Viisi miljoonaa afganistanilaista eli 
pakolaisina Pakistanissa ja Iranissa neuvostomiehityksen aikana 
1980-luvulla. 
Pinta-ala:  
636 000 neliökilometriä. 
Uskonto: 
Muslimeja 99 prosenttia, enimmäkseen sunnalaisia. 
Pääkaupunki: 
Kabul, jonka asukasluku noin miljoona. 
Mujahedeen-sissien vallattua kaupungin 1992 yli 40 000 ihmistä on 
kuollut kilpailevien ryhmien välisissä taisteluissa ja miljoona 
ihmistä on paennut. 

Talous: 
Afganistanilla ei ole ollut toimivaa taloutta vuoden 1992 huhtikuun jälkeen. 
Monien kaupunkien perusrakenteet ovat tuhoutuneet taisteluissa. Vedestä, ruoasta, 
asunnoista ja muista perushyödykkeistä on pulaa. 
Maamiinat: 
Maahan on kylvetty laajoille alueille arviolta kymmenen miljoonaa maamiinaa. 
Miinat ovat surmanneet tai silponeet 400 000 afganistanilaista. 


(STT-Reuter-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat