Mainos

Taleban: Pyhää sotaa ei vielä julistettu

Afganistania hallitseva ääri-islamilainen Taleban-liike kiistää julistaneensa "pyhän sodan" Yhdysvaltoja vastaan. Taleban aikoo kuitenkin julistaa jihadin, mikäli Yhdysvallat hyökkää Afganistaniin.

Aikaisemmin tänään Talebanin radioasema ilmoitti, että pyhä sota on julistettu. Talebanin edustaja sanoi, ettei viikon takaisten iskujen takana ei mitenkään voi olla Taleban tai Osama bin Laden. Hänen mukaansa "Yhdysvallat ja kaikki maailman imperialistit yrittävät tuhota islamilaisen maailman".

Pyhä sota on tulkinnanvarainen käsite, sanoo emeritusprofessori Heikki Palva.

-Se on erittäin leveä ja lavea. Koraanissa sanotaan suoraan, että älkää hyökätkö ensin. Tietysti on hirveän vaikea käytännössä määritellä mikä sota on hyökkäys- ja mikä puolustussotaa koska katsotaan, että länsimaat ovat jo kauan loukanneet islamin perinteistä aluetta, Palva sanoo.

Palva muistuttaa, että pyhään sotaan liittyy myös vahva usko pääsystä paratiisiin.

(MTV3-Reuters-AFP)

Samaan aikaan pakolaistilanne Afganistanin ja Pakistanin rajalla kärjistyy. Pakistan on asettanut asevoimansa hälytystilaan.

Presidentti George Bush tuomitsee vihamielisyyden osoitukset Yhdysvalloissa asuvia muslimeja ja arabeja kohtaan. Vieraillessaan islaminuskoisten keskuksessa Washingtonissa Bush sanoi, että viattomia ihmisiä vastaan hyökkäävien amerikkalaisten tulee hävetä käytöstään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.