Mainos

Taleban pakotti oppositiojoukot perääntymään Afganistanissa

Afganistania hallitseva Taleban-liike on saavuttanut voittoja Kabulin pohjoispuolella kolmatta päivää jatkuneissa taisteluissa, kertoivat lähteet Kabulissa.

Talebanin joukot ottivat haltuunsa Bagramin lentotukikohdan lähistöllä olevat vuoret ja pakottivat oppositiojohtaja Ahmad Shah Masoodin joukot perääntymään. Bagram on Masoodin joukkojen hallussa.

Kabulin asukkaat kertoivat kuulleensa rajua tykistötulta kaupungin pohjoispuolelta viime yönä ja aamulla. Talebanin hävittäjien kuultiin iskevän opposition asemiin Kabulin sekä Panjsherin laakson lähelle. Opposition edustaja myönsi, että joukot olivat menettäneet alueita Talebanille. Hänen mukaansa kovaa vastarintaa ja kovia taisteluja on kuitenkin odotettavissa, jos Taleban yrittää päästä lähemmäksi opposition hallussa olevia kyliä.

Oppositiolähteet kertoivat Pakistanissa, että Talebanin hyökkäyksessä on saanut surmansa kolmisenkymmentä siviiliä. Riippumatonta vahvistusta tähän tietoon ei ollut saatavilla. Talebanin hävittäjät lähtevät ilmahyökkäyksiinsä Kabulin lentokentältä, johon on jo kolmen päivän ajan kohdistunut raketti-iskuja. Iskut ovat saaneet Kansainvälisen Punaisen Ristin ja YK:n peruuttamaan avustuslentonsa Kabuliin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoitti torstaina, että tuhannet siviilit ovat vaarassa Talebanin keskiviikkona aloittaman uuden hyökkäyksen vuoksi.

Pyrkimyksenä viimeisen vastarinnan murskaaminen

Syyskuussa tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Talebanin sissit valtasivat Afganistanin pääkaupungin Kabulin. Edelleenkään Talebanilla ei ole koko Afganistania hallussaan.

Kandaharin maakunnassa vuonna 1994 esiin pulpahtanut liike pyrkii nyt tuoreimmalla hyökkäyksellään murskaamaan sissijohtaja Ahmad Shah Masoodin joukkojen viimeisenkin vastarinnan ja saamaan loput 10 prosenttia maasta hallintaansa.

Taleban-liikkeen perustivat lokakuussa 1994 koraanikoulun oppilaat johtajanaan Mohammad Omar, joka haavoittui useita kertoja 1980-luvulla taistelussa Neuvostoliiton miehitystä vastaan. Harvat uskoivat vielä vuonna 1994, että liikkeestä olisi uhmaamaan Afganistanin kilpailevia, 80-luvun sodan koventamia sissiryhmiä. Talebanin menestystä siivittivät kuitenkin paikallisia sissipäälliköitä kohtaan tunnettu vastenmielisyys sekä ihmisten väsyminen pitkälliseen sisällissotaan.

Taleban on vuosien mittaan pysynyt salamyhkäisenä, eikä sen poliittisista tavoitteista ole saatu selville paljoakaan. Ääri-islamilaisen liikkeen tiukat määräykset eivät aina ole saaneet suosiota kotimaassa, ja ulkomailla ne ovat monasti herättäneet vastalauseita sekä hallituksilta että ihmisoikeusjärjestöiltä. Liike on mm. sulkenut tyttöjen koulut ja määrännyt naiset peittämään kasvonsa ja miehet kasvattamaan pitkän parran.
Taleban sai useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen vuosi sitten haltuunsa tärkeän Mazar-i-Sharifin kaupungin. Valtauksen yhteydessä kuoli kuitenkin iranilaisia diplomaatteja, mikä johti kriisiin Talebanin ja Iranin välillä. Talebanin haluttomuus luovuttaa terrorismista epäiltyä Osama bin Ladenia, laajentaa hallituspohjaa ja parantaa maan ihmisoikeustilannetta ovat johtaneet siihen, että pääosa maailman maista ei edelleenkään tunnusta Talebanin hallitusta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.