Mainos

Taleban on myöntänyt terroristijohtajan kuolleen

Taleban-liike on vahvistanut, että al-Quaida-verkoston johtaja Mohammed Atef on saanut surmansa Yhdysvaltain pommituksissa. Samassa iskussa sai surmansa seitsemän muuta Taleban-johtajaa, liikkeen edustaja sanoi uutistoimisto AP:lle.

Amerikkalaislähteistä kerrottiin Atefin kuolemasta jo eilen, ja Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi tiedon vaikuttavan luotettavalta. Taleban-liikkeen edustaja mullah Najibullah on tänään vahvistanut uutistoimisto AP:lle tiedon Atefin kuolemasta ilmaiskussa. Najibullah ei kuitenkaan kertonut, missä Atef oli saanut surmansa tai keitä muita al-Qaedan johtajia oli kuollut.

Asiantuntijoiden mukaan Atef on ollut keskeisiä henkilöitä al-Qaedan toiminnassa. Hän oli myös Osama bin Ladenin läheisimpiä avustajia. Atefin tytär ja bin Ladenin poika menivät naimisiin tämän vuoden alussa. Atefin uskotaan olleen yksi 11. syyskuuta Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen pääsuunnittelijoita. Hän oli tiedustelulähteiden mukaan myös suunnittelemassa Yhdysvaltojen suurlähetystöjä vastaan Keniassa ja Tansaniassa 1998 tehtyjä pommi-iskuja, joissa kuoli 224 ihmistä.

Atefin oikea nimi oli Mohammed Sobhi Abu Sitta ja hän syntyi Minoufiassa Egyptissä todennäköisesti vuonna 1944. Eräiden tietojen mukaan hän oli poliisiupseeri Egyptissä, toisten tietojen mukaan taas hän palveli Egyptin armeijassa asevelvollisena kaksi vuotta.

Atef liittyi 1981 Islamilainen Jihad -järjestöön, joka salamurhasi presidentti Anwar Sadatin 1981, mutta ei tiettävästi esittänyt tärkeää osaa järjestössä. Atef saapui 1980-luvun puolivälissä Afganistaniin, missä myös bin Laden osallistui sissisotaan neuvostomiehittäjiä vastaan. Neuvostojoukkojen vetäydyttyä Afganistanista Atef ja bin Laden siirtyivät Sudaniin.

Atef johti tiettävästi al-Qaeda-verkoston koulutustoimintaa ja kirjoitti käsikirjan Sotilaallisia tutkimuksia pyhästä sodasta hirmuvaltiaita vastaan. Bin Laden lähetti Atefin Somaliaan 1990-luvun alussa kouluttamaan muslimisissejä, jotka sotivat maahan YK:n nimissä saapuneita amerikkalaisia joukkoja vastaan.

Atef oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n etsityimpien henkilöiden listalla, ja hänen pidättämiseensä johtavista tiedoista oli luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio. Yhdysvaltojen aloitettua Afganistanin pommitukset Atef julisti amerikkalaisjoukkojen kärsivän tappion samalla lailla kuin Somaliassa. -Amerikka ei tajua laskelmoineensa väärin ennen kuin sen sotilaita raahataan Afganistanissa samalla lailla kuin Somaliassa, Atef kertoi Britanniassa päämajaansa pitävän Islamilaisen tutkimuskeskuksen mukaan.

Atef viittasi surmansa saaneen amerikkalaissotilaan ruumiin raahaamiseen pitkin Somalian pääkaupungin Mogadishun katuja. Tämä tapaus vaikutti osaltaan amerikkalaissotilaiden vetämiseen Somaliasta. Tiedustelulähteiden mukaan Atef itse oli organisoimassa ruumiin raahaukseen osallistunutta väkijoukkoa.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.