Mainos

Taleban-ministeri antautui

Afganistanin syrjäytetyn Taleban-hallinnon ulkoministeri on antautunut vapaaehtoisesti Afganistanin nykyisille hallitsijoille.

Asiasta kertoneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan ministeri luovutettiin Yhdysvaltain armeijalle, joka kuulusteli häntä Etelä-Afganistanissa. Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon on vahvistanut, että ministeri mullah Abdul Wakil Muttawakil on yhdysvaltalaisten hallussa sotilastukikohdassa Kandaharin lentokentällä.

Mullah Abdul Wakil Muttawakil oli yksi Talebanin johtajan mullah Mohammad Omarin lähimpiä apulaisia. Hän on korkea-arvoisin tähän mennessä kiinni saaduista Talebanin jäsenistä. Ministerin toivotaan voivan paljastaa olennaisia tietoja Talebanista ja al-Qaida-terroristeista.

Afganistanin nykyinen ulkoministeri Abdullah Abdullah leimasi Muttawakilin sotarikolliseksi, jolla ei ole tulevaisuutta Afganistanissa. Samalla Abdullah vakuutti, että muidenkin Talebanin johtohenkilöiden jäljittäminen jatkuu. Abdullahin tietojen mukaan Muttawakil oli oleskellut viime aikoina Pakistanin puolella Quettan kaupungissa.

Muttawakil oli pitkään mullah Omarin luottomies ja uskottu, mutta afganistanilaisten lähteiden mukaan hän riitaantui Taleban-johtajan kanssa viime vuonna. Muttawakilin kerrotaan kannattaneen neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa sodan välttämiseksi, kun taas Omar torjui jyrkästi vaatimukset syyskuun terrori-iskuista syytetyn Osama bin Ladenin luovuttamisesta.

Bin Ladenia jäljitetään

Omarin ja bin Ladenin olinpaikasta ei ole edelleenkään varmaa tietoa. Viitisenkymmentä Yhdysvaltain sotilasta tutki tänään Zhawar Kilin aluetta itäisessä Afganistanissa sen jälkeen kun tiedustelupalvelu CIA oli iskenyt alueelle ohjuksella.

Iskun kohteena oli ollut ryhmä al-Qaidan jäseniksi epäilytä miehiä, joukossa myös johtajalta vaikuttanut poikkeuksellisen pitkä henkilö. Nimettömänä pysyneet amerikkalaislähteet eivät kuitenkaan suostuneet arvioimaan, saattoiko kyseessä olla Osama bin Laden, jonka tiedetään olevan 193 senttimetriä pitkä. - Selvästi se oli joku korkea-arvoinen, mutta al-Qaidan johdossa on useita keskimääräistä pitempiä kavereita, lähde muistutti uutistoimisto AFP:lle.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.