Mainos

Taleban menetti Kandaharin

Talebania vastustavat joukot ovat vallanneet Kandaharin ja mullah Omar on paennut kaupungista.

Afganistanin Taleban-liikkeen sotilaat ovat tänään antautuneet Kandaharissa johtajansa mullah Mohammad Omarin käskystä. Heitä vastaan taistelevat joukot valtasivat kaupungin.

Kandahar oli Talebanin viimeinen tärkeä tukikohta. Taleban oli aiemmin sopinut aseiden luovuttamisesta Afganistanin tulevan väliaikaishallinnon johtajan Hamid Karzain kanssa käydyissä neuvotteluissa, mutta Karzain mukaan suuri joukkoja talebaneja pakeni aseineen.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan Kandaharin lähistöllä käytiin yhä tänään taisteluja Talebanin antautumisesta huolimatta, ja on epäselvää, millainen tilanne kaupungissa on. Silminnäkijät kuitenkin kertoivat monien ihmisten tulleen juhlimaan kaduille.

Karzain mukaan Talebanin valtakausi on nyt ohi, ja mullah Mohammad Omar pidätetään, jos hänet löydetään. Samoin Talebanin riveissä taistelevat ulkomaalaiset tulisi hänen mielestään saada kansainvälisen oikeusistuimen eteen. Myös rajakaupunki Spin Boldak antautui tänään.

Tora Borassa taisteluja

Itä-Afganistanissa sijaitseva Tora Bora vallattiin viime yönä lähes kokonaan, mutta taistelut alueella jatkuivat tänään päivällä, kertoi pataanijoukkojen komentaja. Yhdysvaltain lentokoneet pommittivat aluetta, jolla terrorismista syytetyn Osama bin Ladenin epäillään oleskelevan.

Bin Ladenista ei tänä aamuna saatu havaintoja, kertoi talebaneja vastaan taistelevien joukkojen edustaja. Etsintöjä Tora Borassa jatketaan edelleen. Bin Ladenin perheenjäseniä oli saatu kiinni.

Pohjoisen liiton edustaja Mohammad Habeel kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei bin Laden ollut Tora Borassa taistelujen aikana ja että hän on mahdollisesti livahtanut Pakistaniin. Paikalliset komentajat arvelivat kuitenkin, että hän piileskelee Tora Boran alueen vuorilla ja luolissa, joita mujahedin-taistelijat käyttivät sodassa Neuvostoliiton miehitystä vastaan 1980-luvulla. -Täällä hän on, komentaja Haki Mohammad Zaman sanoi toimittajille Melawa-vuoren maastossa sijaitsevassa etulinjassa.

Kandaharin läheisellä aavikolla Yhdysvaltain merijalkaväki kävi taisteluja Taleban-liikkeen ja al-Qaida järjestön soturien kanssa surmaten heistä seitsemän.

Omar pakeni

Taleban-liikkeen hengellinen johtaja mullah Mohammad Omar puolestaan poistui Kandaharista ennen kaupungin valtausta, uutistoimisto AIP kertoi tänään.

Asiasta kertoi Kandaharin antautuvilta talebaneilta haltuunsa ottavan heimokomission jäsen Haji Bashar. Basharin mukaan Omar on lähtenyt tuntemattomaan paikkaan.

Amerikkalaislähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Talebania vastaan taistelleet heimojoukot olivat kuitenkin Omarin kintereillä

Pommitukset jatkuivat Kandaharissa

AIP:n mukaan Kandaharin vallanneet joukot pyysivät Yhdysvaltojen johtamaa liittoutumaa lopettamaan kaupungin pommittamisen. Silminnäkijälausuntojen mukaan pommitukset olivat jatkuneet Kandaharin liepeillä valtauksen jälkeenkin.

-Yhdysvaltain taistelukoneet jatkavat pommituksia Afganistanissa kunnes terrorismin vastaisen liittouman kaikki tavoitteet on saavutettu, vakuutti liittouman tiedottaja Kenton Keith tänään Pakistanissa. Keithin mukaan tavoitteena on Talebanin kaivaminen kokonaisuudessaan esiin, mullah Mohammad Omarin sekä Osama bin Ladenin saaminen kiinni sekä bin Ladenin al-Qaeda-järjestön tuhoaminen. -Al-Qaeda ja Taleban ovat vielä olemassa, ja vastarintapesäkkeitä löytyy edelleen. Emme ole vielä saavuttaneet tavoitteitamme ja prosessi jatkuu kunnes niin tapahtuu, Keith vakuutti.

(MTV3-AFP-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.