Mainos

Taleban-johtajan kuolema voi sekoittaa Afganistanin rauhanneuvotteluita

Talebanin entisen johtajan mullah Omarin kuolema voi sekoittaa Afganistanin ja talebanien rauhanneuvotteluita.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan on vaikea arvioida, miten mullahin kuolema vaikuttaa liikkeeseen.

Huomionarvioista on sen sijaan, että tieto kuolemasta päätettiin julkistaa juuri nyt. Afganistan kertoi eilen, että Omar olisi kuollut jo kaksi vuotta sitten. Myös Taleban vahvisti asian tänään ja kertoi mullahin kuolleen sairauteen.

Juusolasta vaikuttaa siltä, että joku yrittää vaikeuttaa rauhanneuvotteluita Afganistanin ja ääriliike Talebanin välillä.

– Se, että häntä on pidetty elossa ja hänen nimissään kirjoitettu viestejä pari vuotta, kertoo jotain. Miksi tieto tuli nyt esille, kun rauhanneuvotteluiden piti jatkua?

Afganistanin ja Talebanin rauhanneuvotteluiden oli määrä jatkua perjantaina Pakistanissa. Pakistan ilmoitti kuitenkin, että neuvotteluja lykätään Omarin kuolemasta johtuvien epäselvyyksien takia. Pakistanin mukaan Talebanin johto oli pyytänyt lykkäystä.

Talebanille uusi johtaja 

Yhdysvaltalainen Afganistan-asiantuntija Michael Kugelman arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Omarin kuolema tietää Talebanille vaikeuksia.

– Omarin kuoleman julistus merkitsee valtavaa kriisiä Talebanille, ja ainoa asia järjestön mielessä on sen selviytyminen, eivät rauhanneuvottelut.

Taleban kertoi torstaina, että se on valinnut uudeksi johtajakseen Akhtar Mohammad Mansourin. Mansour on toiminut aiemmin liikkeen varajohtajana.

Juusola arvioi, että Mansourilla ei ole yksiselitteistä asemaa Talebanin johdossa ja valtataistelut tulevat nousemaan pinnalle.

Sisäisten kiistojen lisäksi Talebanin asemaa horjuttaa äärijärjestö Isis. Brittilehti Guardianin mukaan Isis on saanut jalansijaa myös Afganistanissa ja värvännyt sieltä nuoria joukkoihinsa.

Nuorille ja turhautuneille miehille voittoja saanut Isis voi tuntua paremmalta vaihtoehdolta kuin Taleban.

– He ajattelevat, että Isis on vahva Talebaniin verrattuna ja auttaa heitä paremmin saavuttamaan tavoitteensa, arvioi lehdelle puhunut Taleban-komentaja.

Isisin levittäytyminen Afganistaniin olisi taas uusi päänsärky Afganistanin jo muutenkin horjuvalle hallinnolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.