Mainos

Taleban ja oppositio taistelivat Kabulin lähellä

Afganistania hallitseva Taleban-liike ja Ahmad Shah Masoodin johtamat oppositiojoukot ovat käynneet tykistötaistelua pääkaupungin Kabulin pohjoispuolella, kertovat asukkaat.

Kranaattien räjähdyksiä kuului Shomalin alueelta noin 25 kilometriä Kabulista pohjoiseen. Tuoreimmat taistelut käytiin päivä sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli vaatinut Talebania lopettamaan hyökkäyksensä.

Oppositiojoukot kertoivat tänään varmistelevansa Talebanilta takaisin valtaamiensa alueiden hallintaa. Opposition mukaan rintamalinjat ovat nyt palautuneet takaisin siihen, mitä ne olivat ennen kuin Taleban 10 päivää sitten aloitti hyökkäyksensä.

-Olemme vallanneet nyt takaisin kaikki menettämämme alueet, opposition edustaja sanoi. Hänen mukaansa oppositioliittouma päättää pian uusista tavoitteistaan. Masoodin joukot kykenivät eilen valtaamaan takaisin mm. Bagramin lentotukikohdan. Talebanin joukot pitivät kuitenkin edelleen hallussaan tukikohdan lähistöllä olevia kukkuloita, kertoi Pakistanissa sijaitseva afgaanien uutistoimisto AIP.

AIP:n mukaan Talebanin joukkojen läheisyys tekee oppositiolle mahdottomaksi lentotukikohdan käyttämisen. Talebanin viime viikolla alkaneen suurhyökkäyksen tarkoituksena oli vallata ääri-islamilaiselle liikkeelle loput 10 prosenttia Afganistanista. Viime päivien taistelujen uhreista ei ole tarkkoja tietoja, mutta kuolleita arvioidaan olevan yli tuhat.

UNHCR: 140 000 paennut taisteluja

Yli 140 000 ihmistä on paennut kodeistaan Afganistanin uusia taisteluja, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR Genevessä tänään. UNHCR:n edustajan Judith Kuminin mukaan suurin osa ihmisistä on paennut kohti Ahmad Shah Masoodin hallussa olevaa Panjsherin laaksoa.

UNHCR:n mukaan Afganistanin pakolaiset tarvitsevat kiireisesti humanitaarista apua. YK:n työntekijöiden saamien tietojen mukaan Talebanin taistelijat ovat yrittäneet tyhjentää Kabulin ja Jalalabadin välillä sijaitsevaa Shomalin tasankoa. Talebanin uskotaan kuljettaneen väkisin jopa 40 000 ihmistä alueelta busseilla ja kuorma-autoilla Kabuliin ja Jalalabadiin.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.