Mainos

Taleban ilmoittautui Maimanan iskun tekijäksi

Puolustusvoimat suhtautuu kuitenkin Taleban-yhteyteen varoen. Turun yliopiston asiantuntija arvioi puolestaan, että iskun takana olivat Afganistanin keskushallintoa vastaan taistelevat paikalliset sotilaskomentajat.

Taleban-järjestö on afganistanilaisten tiedotusvälineiden mukaan ilmoittanut tehneensä suomalaisrauhanturvaajan tappaneen iskun.

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtaja eversti Mauri Koskela kertoo STT:lle, että puolustusvoimat suhtautuu väitteeseen vielä varovasti. Koskelan mukaan Afganistanin rauhanturvajoukkojen komentaja Ali Mättölä vahvisti hänelle puhelimitse, että sähköisissä tiedotusvälineissä on kerrottu Talebanin ottaneen vastuun iskusta.

Koskela painottaa, että toistaiseksi ei ole tietoa, onko ilmoitus Talebanin osallisuudesta järjestön itsensä tekemä vai mahdollisesti harhautus. Konkreettisia todisteita, kuten videonauhaa tai kirjoitettua viestiä ei ole toistaiseksi tullut esille.

STT ei ole tavoittanut Ali Mättölää illalla.

"Iskun takana paikalliset sotilasjohtajat"

Turun yliopiston Afganistaniin erikoistunut tutkija Christian Jokinen arvioi, että Maimanan eilisen pommi-iskun takana olivat todennäköisesti Afganistanin keskushallintoa vastaan taistelevat paikalliset sotilaskomentajat.

Jokinen ei usko, että iskun tekijöinä olisivat taleban-taistelijat, sillä he toimivat lähinnä Afganistanin eteläosissa, jotka poikkeavat etnisesti ja uskonnollisesti maan pohjoisosista.

Taleban-taistelijat ovat etupäässä pataaneja, kun taas Afganistanin pohjoisosissa asuu lähinnä uzbekkeja ja tadzikkeja. Talebanit ovat myös uskonnollisesti konservatiivisempia kuin pohjoiset naapurinsa.

- Afganistanin konflikti nähdään usein siten, että siellä on talebanit vastaan länsi. Asia ei ole aivan näin, vaan maassa on useita eri eturyhmiä, Jokinen sanoi.

Rauhanturvaajan kuoleman tutkinta jatkuu Maimanassa

Suomalaisen rauhanturvaajan Petri Immosen kuolemaan johtaneen pommi-iskun tutkinta jatkuu Afganistanin Maimanassa.

Afganistanin Maimanan suomalaisturvaajan kuolemaan johtaneessa iskussa käytettiin 122 millin tykistökranaattia. Pääesikunnan mukaan ammus oli kätketty öljytynnyriin. Se räjähti eilen korkeintaan kahden metrin päässä suomalaisesta.

Kranaatti laukaistiin todennäköisesti radiotoimisella kaukolaukaisimella.

Rauhanturvaajilla oli yllään suojavarustukseen kuuluvat raskaat suojaliivit. Komposiittikypärät olivat mukana, mutta ne eivät olleet päässä.

Jalan liikkuneeseen osastoon kuului neljä norjalaista rauhanturvaajaa, paikallinen tulkki sekä suojaajina kaksi suomalaista rauhanturvaajaa.

Iskun tutkinnan aloitti paikallisen Isaf-joukon komentaja. Tukikohdan norjalaiset räjähdeasiantuntijat selvittivät räjähdettä, sen lisäksi tutkitaan muun muassa, ketkä olivat iskun takana ja mitkä olivat teon motiivit.

- Tutkinnanjohto voi tarvitessaan käyttää hyväksi paikan päällä olevia niitä suomalaisia rauhanturvaajia, joilla on poliisikoulutus, kertoi Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtaja eversti Mauri Koskela.

Jatkotutkimuksissa selvitetään, oliko varauduttu kaikkeen ja mitä olisi voitu tehdä toisin. Maimanan rauhanturvaajilla oli kohotettu valmiustaso eli turvamääräyksiä oli korotettu normaalista.

Koskela ei halua arvailla, olisiko kypärä voinut estää pommi-iskun kohteeksi joutuneita. Hänen mukaansa rauhanturvaajilla oli valmiustilan edellyttämä varustus yllään. Siihen kuuluvat kypärät, mutta niitä ei tarvitse pitää päässä.

- Tuntuu kyllä aika mahdottomalta, että noin lähellä räjähtävää kranaattia rauhanturvaajalla olisi ollut kovinkaan paljon selviytymisen mahdollisuuksia. Hän kärsi räjähdyksen painevaikutuksista ja haavoittui niin pahoin, että menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Koskelan mukaan suomalaisryhmällä ei ollut tukikohdassa käytössään panssaroitua ajoneuvoa.

Maimanassa apein mielin

Rauhanturvaajia kohdanneen surun jälkipuinti jatkui tänään Afganistanissa.

- Mielialat ovat varsin apeat, varsinkin Maimanassa. Kaikki ovat kuitenkin toimintakykyisiä ja pystyvät toimimaan käsketyllä tavalla. Tämän päivän aikana on järjestetty tilaisuuksia henkilökunnan kesken, joissa tapahtuneesta on saanut keskustella, Koskela kertoi.

Toinen iskussa ollut suomalaisturvaaja sai kriisiapua Mazar-i-Sharifin kaupungin lähellä sijaitsevassa saksalaisessa sairaalassa. Samalla hänen kuulonsa tutkittiin.

Suomalaistukikohdissa vietettiin keskiviikkoiltana hiljainen hetki ja hartaus kuolleen muistoksi.

Upseeriliitto haluaa nostaa tuntuvasti rauhanturvaajien vakuutusturvaa

Suomen upseeriliiton puheenjohtajan Harri Westerlundin mukaan suomalaiset rauhanturvaajat ovat alivakuutettuja.

Westerlund kertoo Aamulehdelle antamassaan haastattelussa, että liiton tavoitteena on nostaa rauhanturvaajien vakuutusturvaa huomattavasti. Esimerkiksi korvaus kuolemantapauksissa on tällä hetkellä noin 85 000 euroa, kun SPR:n työntekijöiillä se on Westerlundin mukaan tuplasti enemmän.

Jalkapartiossa ollut suomalainen rauhanturvaaja menehtyi eilen pommi-iskussa Afganistanissa. Rauhanturvatehtävissä on kuollut yhteensä 47 suomalaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.