Mainos

Taleban: Buddhat lähes tuhottu

Keski-Afganistanissa sijaitsevat maailman kaksi suurinta Buddhan patsasta on lähes täysin tuhottu, sanoi Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen tiedottaja lauantaina.

-Olen sanonut, että työ lähenee loppuaan. Ne on tuhottu 80- ja 90-prosenttisesti, tiedottaja Abdul Hai Mutmaen kertoi Talebanin päämajasta Kandaharista Etelä-Afganistanista. Afganistanin ulkoministeri Wakil Ahmad Mutawakel oli aiemmin vahvistanut, että jättipatsaiden tuhoamista oli jatkettu uskonnollisen juhlan aiheuttaman tauon jälkeen.
-Työ on meneillään. En kuitenkaan tiedä, kuinka paljon niistä on tuhottu. Ulkoministeri Mutawakel korosti uutistoimisto AFP:lle, ettei Afganistanin buddhalaisten muistomerkkien tuhoaminen ole suunnattu buddhalaisuuden kannattajia vastaan.
-Me yritämme kumota väärinkäsityksen, että se, mitä me teemme, kohdistuu buddhalaisia maita vastaan, hän sanoi.

Pakistanin vetoomus kuuroille korville


Talebanin tiedottaja Mutamaen kertoi, ettei Kandahariin lauantaina matkustanut Pakistanin sisäministeri Moinuddin Haiderkaan saanut Talebanin ylintä johtajaa mullah Mohammad Omaria peruuttamaan käskyä maan kaikkien Buddhan patsaiden tuhoamisesta.

-Sen jälkeen hän oli kertonut meille hallituksensa huolenaiheista ja ehdotuksista, me teimme hänelle selväksi, että tämä on sisäinen uskonnollinen kysymys ja ettei julistuksen toimeenpanoa voida lykätä, tiedottaja Mutmaen sanoi. Afganistanin naapurimaa Pakistan on Talebanin lähin liittolainen ja yksi kolmesta maasta, jotka ovat tunnustaneet Talebanin Afganistanin hallitsijaksi. Muut ovat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat. Muut maat ovat painostaneet Pakistania vaikuttamaan Talebanin johtoon Buddhan patsaiden pelastamiseksi.
YK:n pääsihteeriä Kofi Annania odotettiin lauantai-iltana Pakistaniin. Pakistanin Lontoon-suurlähettiläs Abdul Kader Jaffer sanoi lauantaina Britannian yleisradiolle BBC:lle, että patsaat ovat vielä pystyssä ja ettei Taleban ole mikään ääriliike.
-Minun mielestäni kansainvälinen yhteisö on eristänyt heidät ja kohdistanut heihin pakotteita, suurlähettiläs Jaffer sanoi. Hän arveli, että Taleban yrittää saada osakseen huomiota.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.