Mainos

Taleban antautuu Kandaharissa

Afganistanin Taleban-liike on ilmoittanut antautuvansa viimeisessä tukikohdassaan Kandaharissa ja alkavansa luovuttaa aseitaan tänäänb. Talebania vastaan taistelevat oppositiojohtajat ovat julistaneet välittömän tulitauon voimaan.

Afganistania hallinnut Taleban-liike taipui eilen antautumaan myös päätukikohdassaan Kandaharissa.
Vastapuoli lupasi armahdusta "tavallisille talebaneille" ja tietyin ehdoin myös liikkeen johtajalle mullah Mohammad Omarille. Tämä taas ei sovi Yhdysvalloille.

-Talebanin johto on päättänyt luovuttaa Kandaharin, Helmandin ja Zabulin alueet minulle. Vastasuorituksena olemme tarjonneet heille armahdusta, jotta he voivat mennä rahassa koteihinsa, Talebania vastaan taistellut pataanijohtaja Hamid Karzai kertoi.

Omarin puolestaan täytyy sanoutua irti terrorismista ja tehdä selväksi, että terrorismi on kohdellut raa´asti Afganistanin yhteiskuntaa ja tuhonnut maan, Karzai kertoi. Jos Omar ei täytä edellä mainittua vaatimusta, hän on osallinen terrorismiin ja joutuu vastuuseen oikeudessa. Karzai myönsi, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa Omarin olinpaikasta.

Yhdysvalloissa ei ihastuttu ajatukseen, että Omar voisi päästä kuin koira veräjästä. Presidentti Geroge W. Bushin tiedottajan mukaan Bush on vakaasti sitä mieltä, että terroristien suojelijat on tuotava oikeuden eteen.
Tavalliset Taleban-taistelijat saavat Karzain mukaan palata koteihinsa "ilman ongelmia". Toisin on Osama bin Ladenin al-Qaeda-verkoston jäsenten laita.

-He ovat rikollisia. Heidän täytyy lähteä maasta ja joutua oikeuteen, Karzai sanoi. Hän kertoi antaneensa Talebanin hallitukselle kahdesta kolmeen päivää aikaa Kandaharin hallinnasta luopumiseen. Karzai valittiin aiemmin tällä viikolla Saksassa Afganistanin uuden väliaikaishallinnon johtoon.

Tulitauko

Talebania vastaan Kandaharin liepeillä taistelleen entisen opposition joukot aloittivat eilen tulitauon, kun neuvottelut antautumisesta olivat päättyneet tuloksellisesti.

-Olen keskustellut komentajien kanssa ja he ovat kertoneet ettei tänään ole enää taisteltu neuvottelujen seurauksena, sanoi Kandaharin entisen kuvernöörin Gul Aghan tiedottaja.

Talebanin entinen Pakistanin suurlähettiläs Abdul Salam Zaeef kertoi aiemmin eilen, että talebanit ryhtyvät luovuttamaan aseitaan tänään mullah Naqibullahille. Kandahar on ollut Talebanin henkinen ja poliittinen keskus Afganistanissa liikkeen koko valtakauden ajan.

Talebanin taistelijat ovat puolustaneet kaupunkia sitkeästi rajuista pommituksista huolimatta. Eilen Talebanin vastaan taistelleet joukot kertoivat jo vallanneensa Kandaharin lentokentän, jota pääasiassa al-Qaedaan kuuluvat arabitaistelijat olivat puolustaneet. Tietoa ei voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

(MTV3-STT)

20:19
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.