Mainos

Talbott: Venäjälle ei omaa valvontalohkoa Kosovoon

Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott sulki tänään Moskovassa pois mahdollisuuden luoda Venäjälle oma valvontalohko Kosovoon. Talbott aloitti aamupäivällä keskustelut Venäjän Balkan-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin kanssa Venäjän osallistumisesta Kosovon rauhanturvajoukkoihin.

Jo aiemmin Venäjän ja Yhdysvaltain sotilasedustajat kokoontuivat pohtimaan samaa kysymystä. Naton viranomaisten mukaan brittiläiset ja ranskalaiset saapuvat kansainvälisistä Kfor-rauhanturvajoukoista ensimmäisinä Kosovoon.

Maakunta on määrä jakaa viiteen valvonta-alueeseen. Itäisintä osaa valvovat yhdysvaltalaiset joukot, saksalaiset valvovat eteläosaa, italialaiset länsiosaa, ranskalaiset pohjoista ja englantilaiset keskiosaa. Rauhanoperaatiota johtaa brittiläinen Nato-kenraali Michael Jackson. Kysyttäessä Talbottilta Venäjän omasta valvontalohkosta Talbott vastasi, että mahdollisuutta omaan valvontalohkoon ei ole. Rauhanturvajoukkojen hallinnan on oltava yksissä käsissä ja venäläiset ovat asiasta samaa mieltä, sanoi Talbott.

Venäjän puolustusministeriön edustaja Leonid Ivashov toivoi, että neuvotteluissa saavutetaan kompromissi. Hän ilmaisi tyytymättömyytensä Venäjän Balkan-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin allekirjoittamaan sopimukseen lännen kanssa. Talbott ei puhunut toimittajille saavuttuaan Moskovan Vnukovon lentokentälle aamulla. Yhdysvaltain suurlähetystön lähteiden mukaan Talbott tapaa myös Venäjän pääministerin Sergei Stepashinin. Huomenna Talbottin on määrä tavata Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov.

Talbott ja Tshernomyrdin osallistunevat myös maidensa sotilasasiantuntijoiden neuvotteluihin, jotka alkoivat aamupäivällä Moskovassa. Neuvottelujen päämääränä on päästä sopimukseen Venäjän roolista Naton rauhanturvaoperaatiossa Kosovossa. Kosovon operaation työnjaossa varmistetaan, että eri joukot eri maista tulevat työskentelemään yhdessä ja että valvontalohkoja ei jaeta kansallisin perustein, sanoi Talbott. Interfax-uutistoimiston mukaan venäläinen sotilasviranomainen olisi sanonut, että Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) maiden tai puolueettomien maiden joukot voisivat toimia venäläisten valvontalohkolla, mutta eivät Nato-maiden joukot.

Talbottin mukaan Yhdysvallat on tietoinen Venäjän linjasta olla osallistumatta rauhanturvaoperaatioon Naton alaisuudessa. Talbott huomautti Bosnian rauhanturvaoperaatiossa saadun kokemusta sellaisesta yhteistoiminnasta, jossa Venäjä on mukana, mutta ei Naton alaisuudessa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.