Mainos

Talabani ei halua jatkaa Irakin presidenttinä

Irakin presidentin mukaan uusi perustuslaki on rajoittanut presidentin valtaoikeuksia, joten virka ei enää houkuttele häntä. Maassa pidetään parlamenttivaalit ylihuomenna.

Irakin presidentti Jalal Talabani ei tavoittele uudelleenvalintaa maassa torstaina pidettävien parlamenttivaalien jälkeen. Asiasta kertoi presidentinkanslia.

Syynä on uusi perustuslaki, joka on Talabanin mukaan on rajoittanut presidentin valtaoikeuksia.

- Virka ei houkuttele minua, presidentti sanoi al-Iraqija-televisiolle antamissaan kommenteissa kanslian mukaan.

Kurdipuoluetta johtavasta Talabanista tuli presidentti tammikuussa pidettyjen väliaikaisen parlamentin vaalien jälkeen. Tämän jälkeen Irakissa on hyväksytty uusi perustuslaki. Talabanin lausunnon uskotaan voivan merkitä sitä, että hän saattaa tavoitella vaikutusvaltaisempaa paikkaa vaalien jälkeisessä hallituksessa.

Ulkomailla asuvien irakilaisten äänestys alkoi

Ulkomailla asuvat irakilaiset ovat alkaneet äänestää Irakin parlamenttivaaleissa, joiden varsinainen äänestyspäivä on torstai. Ulkomailla asuvat voivat äänestää kaikkiaan viidessätoista maassa tästä päivästä torstaihin.

Pää-äänestyspaikka on Jordaniassa, ja Euroopan maista äänestää voi Itävallassa, Ruotsissa, Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa. Ulkoirakilaisia on noin neljä miljoonaa. Irakilaiset vangit, turvallisuusjoukot ja sairaaloiden potilaat alkoivat äänestää jo eilen.

Turvallisuusjoukkoja tarvitaan itse äänestyspäivänä muissa tehtävissä valvomassa äänestyksen sujumista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.