Mainos

Takuukeskukselta 14 mrd:n ennätystakaukset

Takuukeskus myönsi viime vuonna ennätykselliset 14 miljardin markan takuut, kertoi toimitusjohtaja Aarne Heikinheimo tiistaina.

Takuukeskuksen vastuiden yhteismäärä nousi vuoden lopussa 34,7 miljardiin markkaan, kun se vuotta aiemmin oli 32,3 miljardia markkaa. Vientitakuita oli ulkona 29 miljardia markkaa ja kotimaisia takauksia 6 miljardia markkaa.

Kokonaisvastuiden määrä kääntyi viime vuonna kasvuun laskettuaan muutaman vuoden ajan. Vuoden 1994 lopussa Takuukeskuksen kokonaisvastuut olivat 56,1 miljardia, vuoden 1995 lopussa 43,6 miljardia ja vuoden 1996 lopussa 32,3 miljardia markkaa.
-Takuu- ja takaushakemusten määrä kasvoi viime vuonna jonkin verran edellisvuodesta ja hakemusten yhteisarvo nousi 26 miljardiin markkaan, Heikinheimo sanoi. Kuluvan vuoden lopussa hän ennakoi Takuukeskuksen kokonaisvastuiden nousevan noin 38,8 miljardiin markkaan.

Takuu- ja takausmaksutuloja Takuukeskus sai viime vuonna 195 miljoonaa markkaa. Korvauksia se maksoi 262 miljoonaa markkaa. Aiemmin maksettuja korvauksia perittiin takaisin 426 miljoonaa markkaa. Takuukeskuksen toiminnan ylijäämäksi muodostui 305 miljoonaa markkaa.

Takuukeskuksen viime vuotta leimasivat Heikinheimon mukaan kotimaan pk-yritysten takausten kasvu, Aasian talous- ja valuuttakriisi ja Venäjän takaustoiminnan vauhdittuminen.

Aasian osuus Takuukeskuksen kokonaisvastuista oli vuoden lopussa lähes puolet eli 14 miljardia markkaa. Tärkeimmät vastuumaat olivat Suomi 6,2 miljardia markkaa, Thaimaa 4,5 miljardia markkaa, Indonesia 3,7 miljardia markkaa ja Kiina 3,2 miljardia markkaa.

Filippiineillä vastuita oli 655 miljoonaa markkaa eli saman verran kuin Brasiliassa. Norjan osuus vastuista oli 1,4 miljardia, Turkin vajaat 1,4 miljardia ja Intian 1,0 miljardia markkaa.
-Nähtäväksi kuitenkin jää, miten voimakkaaksi Aasian kriisin lopullinen vaikutus lähivuosina muodostuu. On muistettava, että takuukeskus arvioi ja kattaa riskejä keskimäärin jopa yli kymmenen vuoden aikajänteellä, totesi Heikinheimo.

Takuukysyntä kasvoi Heikinheimon mukaan viime vuonna nopeimmin IVY-Baltian alueella. Venäjän vastuut nousivat edellisvuoden nollasta markasta runsaaseen 700 miljoonaan markkaan. Venäjän luottoriskitakuita myönnettiin lähes 75 suomalaiselle yritykselle, joilla on Venäjällä 150 asiakasyritystä.
-Venäjän vastuista noin 70 miljoonaa markkaa oli lyhyen maksuajan ja loput keskipitkän ja pitkän maksuajan vientiä, joka kohdistui investointi- ja pääomatavaroihin, Heikinheimo sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.