Taksit pitävät syrjäkyliä hengissä

Taksipalveluja selvittäneen työryhmän mukaan palveluita pitäisi kehittää, jotta palvelu vastakin toimisi myös syrjäkylillä.

Maaseudun takseja tarvitaan pitämään syrjäkyliä hengissä, kun julkinen liikenne muuten näivettyy väestön vähentyessä. Taksipalveluja selvittänyt työryhmä totesi, että palveluita pitäisi kehittää, jotta taksipalvelu vastakin toimisi myös syrjäkylillä.

Kannattavuus maaseudun takseilla on heikko, ja yrittäjien määrä on viime vuosina laskenut. Velvollisuus päivystää ympäri vuorokauden ja yrittäjäkurssin suorittaminen on varsinkin pienissä kunnissa koettu kynnykseksi lähteä alalle.

Maaseudun taksit ovat pitkälti riippuvaisia yhteiskunnan ostoista; koulu- ja sairaankuljetukset sekä muut yhteiskunnan rahoittamat ajot voivat joissakin kunnissa tuottaa jopa 80-90 prosenttia taksien tuloista. Kuntien pitäisi siksi ottaa taksit huomioon suunnitellessaan liikennöintitarpeitaan, suosittelee taksityötyöryhmä, jonka oli asettanut valtioneuvoston maaseutupoliittinen yhteistyöryhmä. Myös yrittäjien koulutukseen tulisi satsata enemmän.

Tänään julkistetussa raportissaan työryhmä on koonnut yksitoista suositusta, joilla pyritään turvaamaan taksipalvelujen säilyminen maaseudulla. Suomessa liikennöi yhteensä noin 9 600 taksia. Taksipalveluita on asukasta kohti laskettuna tarjolla eniten pääkaupunkiseudulla ja syrjäisimmällä maaseudulla.

Taksitiheys pääkaupunkiseudulla on 2,7 tuhatta asukasta kohti, syrjäseudulla takseja on 3-4 tuhatta asukasta kohti. Kehityksen suunta viime vuosina on ollut se, että taksilupien määrä maaseudulla laskee ja keskuksissa kasvaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat