Takkalämpö tasaisesti ympäri taloa

Tulisijalla on kaikesta erinomaisuudestaan huolimatta yksi vaikeasti ratkaistava piirre: tehoa löytyy vaikka pieneen kylään, mutta lämpö on hankala jakaa rakennuksen eri osiin. Erityisesti tämä vaivaa varaavia takkoja.

Rintamamiestaloon tehtiin laajempaa peruskorjausta, ja sen yhteydessä asia otettiin vakavan harkinnan alle. Vanha tulisija oli jo huonokuntoinen ja kun paikka oli valmiina, laitettiin tilalle uudenaikainen takkasydän ilmalämmityksen lämmönlähteeksi - oikeastaan ihan perinteinen kaminamallinen uuni, jossa on teräspesä. Pesässä on valurautaiset sisuskalut joista kerätään lämpö kyljissä kulkeviin kanaviin ja niistä lämmin puhalletaan ilmapuhaltimen avulla kanaviston kautta ympäri taloa. Lämpö ei siis jää seisomaan vain siihen huoneeseen, jossa takka sijaitsee.

Kanavisto kulkee talon jokaiseen huoneeseen. Yläkertaan ei rakennettu uusia hormituksia vaan käytettiin vanhaa. Palomääräykset ovat aivan tavanomaiset E3 ja E8 mukaiset. Eristykseen käytetään palovillaa, joka kiristetään paikalleen metalliverkolla - verkko on jo valmiina itse villassa - ja paketti päällystetään tinapaperilla kuin joulukinkku ikään.




Takkasydämen voi ympäröidä haluamallaan tavalla palomääräysten puitteissa. Kokonaisuus painaa tässä tapauksessa kuorineen 400-450 kg. Sen siis pystyy asentamaan hyvin tehdyn puuvälipohjankin päälle, kunhan rakennesuunnittelija sen hyväksyy. Suoraan puulattian päälle sitä ei missään nimessä saa rakentaa: lattialle, seiniin ja kattoon takan ympärille on laitettava palamatonta pintaa - esimerkiksi kipsilevyä. Tämä on aina tarkistettava erikseen suunnittelijalta ja vaikkapa oman kunnan rakennustarkastajilta.

Myös palotarkastajalle kannattaa soittaa. Hän kyllä kerto, edellyttääkö suunniteltu muutostyötarkastus- tai lupatoimenpiteitä rakennusviranomaisten suunnalta. Toinen tärkeä mies niin ennen remonttia kuin tulevaisuudessa on nuohooja. Mieluiten pyydetään musta mies - joka ei kyllä nykyisin enää ole kovinkaan musta - paikalle silloin kun vanha tulisija on purettu. Silloin ammattimiehen on helppo syynätä paikat perusteellisesti. Uusi tulisija tilataan mieluiten vasta tämän jälkeen.

Puhaltimella on kaksi käyttötarkoitusta. Talviaikana sillä puhalletaan lämpöä eri huoneisiin, kesäaikana kytkin napsautetaan kesäasentoon ja silloin huoneisiin voidaan puhaltaa raitista ilmaa. Sillä tavalla siis ilmaa voidaan tarvittaessa myös viilentää.

Ilmahan on tietysti suodatettava. Ulkoseinässä olevan korvausilmaventiilin päähän laitetaan suodattimet, samoin huoneiden säädettäviin venttiileihin. Näin ratkaisu on myös allergiaystävällinen.

Hinta-arviota on vaikea antaa, koska ne ovat aina yksilöitä. Jos purkamisen hoitaa omatoimisesti, uuden asentaminen kanavistoineen maksaa 1000 eurosta 2500 euroon - kanavistojen pituus on aika ratkaiseva tekijä.

Tulisija hinnotellaan mallin mukaan. Niitä on markkinoilla kymmeniä. Tällaisessa ilmakiertoisessa takkasydämessähän ympärille rakennetaan tiivis tila, josta lämpö kerätään pois puhallettavaksi - tiilen ja materiaalin tyypistä ja mallista riippuen rahaa kuluu joko kohtuullisesti tai reilusti... Hyvä puoli on tietysti se, että valinnassa ja suunnittelussa on varsin vapaat kädet.

(JKA 16.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat