Mainos

Takatalvi ajaa muuttolintuja pakosalle

Viilenneiden säiden vuoksi muutto oli miltei pysähdyksissä loppuviikosta.

Takatalvi saattaa aiheuttaa jopa mittavan lintujen pakomuuton. Birdlife Suomen mukaan osa saapuneista lajeista lähtee takaisin kohti etelää ja lounasta paremman sään toivossa, jos lumisade yllättää.

- Millään lajilla ei ole hätää niin kauan kuin maa on sula. Mutta jos tulee lumipeite, monet lajit hakeutuvat lumirajan alapuolelle, sanoo Birdlife Suomen tiedottaja Lauri Hänninen.

- Herkimpiä karkaajia ovat rastaat, jotka lähtevät isoissa parvissa etelämmäs. Linnut menevät meren yli vain, jos koko Etelä-Suomikin on lumen peitossa, hän jatkaa.

Viilenneiden säiden vuoksi muutto oli miltei pysähdyksissä loppuviikosta. Linnut odottelevat etelämpänä suotuisia tuulia.

Afrikassa ei tiedä Suomen kevättä

Useimpien lintujen muuttomatka kestää monta kuukautta. Esimerkiksi Afrikassa talvehtivat pikkulinnut lähtevät matkaan autuaan tietämättöminä Suomen keväänkulusta.

Pisin muuttomatka on lapintiiralla, joka talvehtii Eteläisellä jäämerellä. Birdlifen mukaan Lapissa pesivät yksilöt eivät näe pimeää muulloin kuin muuttomatkan aikana.

Vuoden ensimmäinen lapintiira havaittiin tiistaina Kirkkonummen Porkkalassa. Hännisen mukaan se oli noin viikon edellä aikataulua. Rannikoita seuraileva lapintiira lentää muuttomatkallaan arviolta 15 000-20 000 kilometriä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.