Mainos

Takaa-ajovideot netissä rikkovat poliisin tekijänoikeuksia

Takaa-ajovideot päätyvät yleensä verkkoon kun poliisi on luovuttanut ne rikoksiin syyllistyneille. Poliisin näkökulmasta videot ovat todistusaineistoa. Lieksassa kaahailuvideon julkaisu on johtanut jo poliisitutkintaan.

Liikkuvan poliisin mielestä takaa-ajovideoita internetissä julkaisevat rikkovat poliisille kuuluvia tekijänoikeuksia.

Esimerkiksi YouTube-sivustolle päätyvät videot liikenteen takaa-ajotilanteista ovat poliisin näkökulmasta todistusaineistoa, kirjoittaa sanomalehti Karjalainen torstaina.

Komisario Ilkka Kantola Helsingin liikkuvasta poliisista toteaa kuitenkin, että video on yleensä julkinen, kun asia on tullut oikeudessa vireille ja tallenne on esitutkintapöytäkirjan liitteenä.

-Videon luovuttamiseen ei ole estettä, jos siinä ei esiinny tunnistettavia, ulkopuolisia ihmisiä. Jos videolla on esimerkiksi ruumiita tai loukkaantuneita, sitä ei tietenkään luovuteta, Kantola sanoo.

Videot kaahareiden perässä ajamisesta ovat yleensä päätyneet verkkoon sen jälkeen, kun poliisi on luovuttanut ne rikoksiin syyllistyneille.

Netissä julkaistu kaahailuvideo johti poliisitutkintaan Lieksassa

Internetissä julkaistu nuorten kaahailuvideo johti poliisin esitutkintaan Lieksassa Pohjois-Karjalassa. Poliisi epäilee 19-vuotiaan miehen syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, koska hän kuljetti videon perusteella henkilöautoa huomattavalla ylinopeudella Joensuuntiellä kuluvan kuun alussa. Poliisi on saanut tapauksen esitutkinnan valmiiksi, ja asia etenee syyttäjälle syyteharkintaan.

YouTube-sivuilla julkaistulla videolla auton vauhti kiihtyy niin, että nopeusmittarin mukaan vauhtia on enimmillään noin 210 kilometriä tunnissa. Videolla näytetään vuorotellen nopeusmittaria ja ohi kiitäviä maisemia. Poliisi kertoo laskeneensa auton keskinopeudeksi 166 kilometriä tunnissa runsaan kahden kilometrin matkalla, jossa nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa.

Komisario Jari Liimatan mukaan poliisi sai ulkopuolisen vihjeen kaahailuvideosta. Video ilmestyi YouTube-sivuille toissa viikolla, mutta se poistettiin sieltä keskiviikkona.

Poliisin mukaan kuljettaja on kuulustelussa myöntänyt syyllistyneensä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kuulustelussa epäilty on kertonut toimineensa kuljettajana ja kaverinsa kuvanneen ajoa matkapuhelimen kameralla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.