Mainos

Taj Mahalille mutakylpy

Intian kuuluisin nähtävyys, vuosisatoja vanha Taj Mahal -palatsi on saamassa mutakäsittelyn. Palatsin kimaltavassa ulkopinnassa on ollut keltaista värjäytymää, joka on tarkoitus poistaa.

Arkeologit lisäävät nyt mutaa monumentin pintaan säilyttääkseen sen hohdon. Arkeologi Devki Nandan Dimrin mukaan pitkällisen selvityksen ja harkinnan päätteeksi tutkijat ovat päätyneet savihoitoon, koska se ei altista rakennusta syövyttäville aineille tai hankaukselle.

- Huolellisen tutkimisen jälkeen olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että muta on paras vaihtoehto Taj Mahalin puhdistukseen. Täyteläisempi lieju ei sisällä mitään kemikaaleja, jotka voisivat vahingoittaa monumentin marmoriseinää, Dimri selittää.

150 työntekijän urakka alkoi viime viikolla ja kestää noin viisi kuukautta. Liejun annetaan olla marmorilla 2-3 päivää, minkä jälkeen se kuoritaan pois. Lopuksi marmori pestään tislatulla vedellä.

Viime vuonna parlamentin valiokunta kertoi, että ilmassa olevat hiukkaset kerrostuivat Taj Mahalin valkoiseen marmoriin muuttaen sen kellertäväksi. Taj Mahalille jouduttiin tekemään samantapainen mutahoito viimeksi vuonna 2002.

Viranomaiset yrittävät pitää Taj Mahalin alueen saasteettomana, mutta rakennusta ympäröi usein pölyn ja savusumun pilvi.

Liasta ja saasteista huolimattta palatsi kiehtoo edelleen ihmisiä. Päivittäin monumenttia käykin ihailemassa lähes 20 000 turistia.

Pohjois-Intiassa Agran kaupungissa sijaitsevan monumentin rakennutti Shah Jahan muistoksi lempivaimolleen Mumtaz Mahalille, joka kuoli synnytyksessä.

(MTV3-EBU)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.