Mainos

Taj Mahal -hotelli tuhoutui pahoin Mumbaissa

Rikkoontuneita viinilaseja ja lautasia joka paikassa, hiiltynyt kynttilänjalka lattialla, riekaleinen matto ja kaikkialla jaloissa rahisevat lasinsirpaleet. Mumbain Taj Mahal -loistohotelli oli lauantaina enää vain muisto muutaman päivän takaisesta loistostaan.

- Silloin se oli niin loistava. Me ihailimme sitä, istuimme keinussa lähellä uima-allasta. Nyt se on mennyttä, kertoi kyyneleitään nieleskelevä amerikkalaisnainen uutistoimisto Reutersille. Erikoisjoukot olivat hetkeä aikaisemmin vapauttaneet naisen hotellista.

Näkymiä sisällä Patriciaksi esittäytynyt nainen pystyi kuvaamaan vain parilla sanalla itkun lomassa.

- Verta. Niin paljon verta kaikkialla.

Kolme päivää kestäneet yhteenotot terroristien ja erikoisjoukkojen välillä päättyivät viimein lauantaina. Raskaasti aseistautuneet kymmenen terroristia ehtivät sitä ennen tappaa liki 200 ihmistä. Vain yksi terroristi jäi sotilaiden käsiin, loput tapettiin.

- Terroristien hallussa oli niin paljon aseita ja räjähteitä, että heolisivat voineet tappaa 5000 ihmistä, vakuutti Maharastharan osavaltion sisäministeri RR Patil. Mumbai on Maharastharan pääkaupunki.

Ministerin mukaan ryhmällä oli laatikkokaupalla räjähteitä, kranaatteja ja satoja lippaita rynnäkkökiväärin panoksia. Terroristien tarkoituksena oli ministerin mukaan räjäyttää Taj-hotelli.

Intialaisten tiedotusvälineiden mukaan ainut hengissä säilynyt terroristi olisi kuulusteluissa myöntänyt kuuluvansa Lashkar-i-Taiba-äärijärjestöön. Järjestö on yksi suurimmista Etelä-Aasian aseellisista ryhmistä. Sen pääpaikka on Pakistanissa, ja ryhmä kamppailee Kashmirissa Intian valtaa vastaan.

Kuulusteluista vuotaneiden tietojen mukaan mies olisi sanonut ryhmän halunneen jäädä historiaan "Intian oman syyskuun 11. päivän terrori-iskun tekijöinä". Lisäkiihokkeena olisi toiminut Marriot-hotelliin Islamabadissa syyskuussa tehty pommi-isku.

Terroristit pistivät sitkeästi hanttiin

Taj Mahal -hotellin hallinnasta käytiin kiivasta kamppailua pitkään. Lopuksi hotellilla syttyi vielä tulipalo ja sieltä kuului useita räjähdyksiä.

Hotellin valtausta vaikeutti terroristien sitkeä vastarinta. Nimettömänä pysytelleen kommandojoukkojen sotilaan mukaan on erittäin todennäköistä, että hyökkääjillä oli sotilaskoulutusta.

- Aika ajoin he liikkuivat ja taistelivat aivan kuin me. He olivat joko ammattisotilaita tai sitten he olivat käyneet läpi pitkän koulutuksen, sotilas sanoi Hindustan Times -lehden haastattelussa.

Trident-Oberoi-hotellissa yhteenotot päättyivät jo eilen. Hotellissa majoittuneita vieraita päästettiin hakemaan huoneisiin jääneitä tavaroitaan tänään.

Paikallisten sanomalehtien mukaan osa terroristeista olisi kirjautunut hotelliin vieraiksi joitain päiviä tai viikkoja ennen iskuja. Toisten tietojen mukaan terroristit olisivat esiintyneet opiskelijoina ja vuokranneet Mumbaista asunnon muutama kuukausi sitten.

Uhrien joukossa oli ainakin 22 ulkomaalaista. Pahiten kärsi Israel, joka ilmoitti illalla ainakin kahdeksan maan kansalaisen kuolleen. Lisäksi neljä israelilaista on kateissa.

Kaikki israelilaiset saivat surmansa terroristien valtaamassa juutalaiskeskuksessa. Kuolleiden joukossa oli muun muassa keskusta johtanut rabbi ja hänen vaimonsa.

Osa kuolleista löytyi sidottuna, ja ainakin kaksi naista oli tapettu jo tunteja ennen kuin kommandot hyökkäsivät keskukseen eilen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.